Početna Kultura Filmsko veče posvećeno umetniku Stojanu Aralici

Filmsko veče posvećeno umetniku Stojanu Aralici

0

izlozba-o-stojanu-aralici

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u sklopu pratećeg programa izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica, u četvrtak, 23. juna u 19 časova biće održano filmsko veče posvećeno ovom umetniku.

Polučasovnu dokumentarnu emisiju iz serijala Slikari i vajari, režirao je Gojko Škarić 1986. godine, prema scenariju istoričara umetnosti Nikole Kusovca, u produkciji Radio Televizije Beograd.

Emisija dotiče bitne segmente života i slikarstva Stojana Aralice (24. decembar 1883 – 4. februar 1980), od rodne Like, preko studija u Minhenu (1909–1914), kratkotrajne praške etape, pariskog usavršavanja, života u Zagrebu i konačnog prelaska u Beograd 1941, gde – osim boravka 1946/48. u Stokholmu – ostaje do kraja života.

Dug i plodan stvaralački život Stojana Aralice, ispunjen kolorizmom, obeležio je jugoslovensku umetnost. Kao i u životnim razdobljima i u njegovom slikarskom opusu razlikuju se četiri jasno odvojena perioda: minhenski, pariski, zagrebački i beogradski. Slikanjem liričnih raspoloženja, umetnik se izdvojio iz okvira intimističke slike, a njegovo slikarstvo, iako u stalnom kontaktu sa aktuelnim zbivanjima u evropskoj umetnosti, pripada podneblju naših slikara kolorista.

Emisija o Stojanu Aralici dopunjena je dokumentarnim snimcima umetnika i reminiscencijama na najznačajnije trenutke njegovog stvaralaštva. Naraciju prati i izbor Araličinih najznačajnijih dela, među kojima su i slike iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog: Voćnjak (1929), Plava kapija (1930), Enterijer (1933), Žena sa slamnim šeširom (1934). Potvrda prijateljstva Pavla Beljanskog i Stojana Aralice koje se razvilo krajem treće decenije XX veka je i činjenica da su Araličine slike bile među prvima koje je Beljanski uvrstio u svoju antologijsku kolekciju moderne umetnosti.

Ulaz je slobodan.

Autor: RTV
Foto: pavle-beljanski.museum