Početna Kultura Fondacija „Novi Sad 2021“ poziva umetnike i kulturne radnike na program razmene...

Fondacija „Novi Sad 2021“ poziva umetnike i kulturne radnike na program razmene sa Japanom

0

U cilju podsticanja mobilnosti pripadnika novosadske kulturne scene i uspostavljanja saradnje sa japanskim kulturnim organizacijama i umetnicima, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i organizacija „EU–Japan Fest“, pozivaju sve zainteresovane umetnike i kulturne radnike da se prijave na konkurs programa razmene „Kizuna“ radi planiranja zajedničkih kulturnih i umetničkih programa.

Podsećamo da je javni poziv za program „Kizuna“ kontinuirano otvoren, a na svaka tri meseca prispele prijave se analiziraju i najbolji projekti šalju na potvrdu organizaciji „EU-Japan Fest“ koja odabira kandidate čiji će projekti biti realizovani.

Ukupan iznos finansijskog granta za realizaciju studijskog putovanja za aplikante iznosi 100.000 jena (približno 800 evra).

Više informacija o programu i načinu prijave potražite na sledećem linku

Do sada, u okviru programa razmene „Kizuna“, Japan je posetilo sedmoro pripadnika novosadske kulturne scene.

Jedan primer razmene je i poseta četvoro predstavnika novosadskog Tendorju aikido kluba – Seiunkan koji su prošle jeseni boravili tri nedelje u Japanu. Milan Veličković iz tog kluba kaže da je cilj posete bio upoznavanje sa japanskim aikido majstorima, umetnicima i izvođačima koji bi želeli da posete Novi Sad i samostalno ili zajednički učestvuju u nekom od naših projekata, kao i predstavljanje ideje za osnivanje Japanskog centra u Novom Sadu.

„Tokom tri nedelje boravka imali smo priliku da upoznamo ljude i vežbamo aikido u japanskom Ministarstvu odbrane, Nitai univerzitetu i čuvenom Tendokan dođou. Kako je aikido jedina japanska tradicionalna veština u kojoj ne postoji takmičenje jednog protiv drugog, već se vežba na seminarima, naš plan je da 2021. godine organizujemo evropski Tendorju aikido seminar u Novom Sadu. To će biti izvanredna prilika da se u Novom Sadu susretnu ljubitelji aikidoa iz Evrope, Japana i drugih zemalja“, naglasio je Veličković.

Fondacija „Novi Sad 2021“ će svim prijavljenim kandidatima pružiti pomoć kroz rad na razvoju prijavljenih projekata, kao i prilikom sastavljanja aplikacija.

Foto: Promo / Tokio – Iskustvo Milana Veličkovića