Početna Kultura “Foto Grac: Selekcija IV” u Kulturnoj stanici Svilara

“Foto Grac: Selekcija IV” u Kulturnoj stanici Svilara

0

Radovi koji se bave aktuelnim temama poput društva, kulture i politike, ali i otvorenim pristupima individualnim i egzistencijalnim pitanjima stižu u Novi Sad. Izložba fotografija „Foto Grac: Selekcija IV” predstavlja selekciju od oko 60 radova, 26 autora i autorki, koji predstavljaju višeslojan prikaz scene savremene fotografije u Gracu i Štajerskoj oblasti.

Otvaranje izložbe održaće se 16. maja s početkom u 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara. Otvaranju izložbe „Foto Grac: Selekcija IV” prisustvovaće Gerhard Gross koji je osmislio koncept izložbe, umetnice Evelyn Loschy i Lena Prehal kao i Adrien Faiks, direktor Austrijskog kulturnog foruma koji je partner na ovom projektu.

Izbor fotografija predstavlja zanimljive slikovne svetove, studije prirode, uličnu fotografiju i portrete. Od analogne crno-bele fotografije, preko fotograma pa do predstavljanja slike bazirane na algoritmu prihvaćeni su različiti oblici fotografske tehnike. Oko 60 radova nudi uvid u fotografsko stvaralaštvo umetnika rođenih između 1940. i 2000. godine u Štajerskoj, među kojima su međunarodno aktivne ličnosti, kao i profesionalni i amaterski fotografi.

Izložba „Foto Grac: Selekcija IV” ispituje aspekt lepote unutar kratkotrajnosti, bavi se percepcijom i prezentacijom stvarnosti i preispituje ulogu i mogućnosti fotografije kao medija. Bijenale „Foto Grac” neprekidno je posvećeno promociji aktuelne fotografske scene u Gracu, drugom po veličini gradu u Austriji i saveznoj pokrajini Štajerskoj.

Izložba će biti otvorena za posetioce svakog dana do 30. maja u periodu od 10 do 20 časova.

Više detalja o kulturnim stanicama možete pronaći na sajtu kulturnestanice.rs.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK /