Početna Kultura Fruškaćevo srce na Festivalu uličnih svirača

Fruškaćevo srce na Festivalu uličnih svirača

0

FUS_2016_Foto_Spencer Byles by Lionel Bouffier (1)

Udruženje građana Fruškać učestvovaće u programima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Ljubitelji prirode koje okuplja ovo udruženje i Festival uličnih svirača će na poklon stanovnicima Podgrađa ostaviti dva metra veliko drveno srce kao simbol novog kulturnog života Gradića i kao simbol ovog udruženja. Drveno srce je dizajnirano tako da će publika Festivala na njegovoj zadnjoj strani moći da urezuje svoje poruke i priče čije će nadahnuće biti upravo Gradić.

Zajedno sa Fruškaćem u Gradiću će biti postavljen i žičani kontejner za deponovanje plastičnih čaša, gde će posetioci Festivala biti u prilici da u zamenu za tri plastične čaše dobiju jedan od atraktivnih bedževa ovog udruženja.

FUS_2016_Foto_Spencer Byles by Lionel Bouffier (3)

Spencer Byles na Festivalu uličnih svirača

Fruškać i Festival uličnih svirača će ove godine u Podgrađu ugostiti i engleskog konceptualnog i sajt-specifik umetnika Spensera Bilsa, koji pravi različlite prostorne objekte isključivo od materijala nađenih u šumi. Njegove skulpture imaju cilj da oplemene Gradić, u skladu sa opštim nastojanjima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača.

Bils je engleski umetnik koji napušta grad i odlazi u šumu gde iznova, na tajanstven način dovodi u pitanje odnos prirodnog i kulturnog, proizvodeći za njega na posebnim mestima objekte od materijala koje nalazi u šumi. U šumama on i ostavlja svoje skulpture od granja, lišća, kore, zemlje, cveća i drugih prirodnih materijala, kao bezimene ali duboko sugestivne objekte koji posmatrača primoravaju na preispitivanje odnosa prema kulturi, politici, svetu, okruženju, ekologiji i umetnosti.

FUS_2016_Foto_Spencer Byles by Lionel Bouffier (2)

Poslednjih godina Spenser se sa porodicom nastanio u jednom malom selu na obroncima šuma u regiji La Colle Sur Loup u Francuskoj, gde na preko dvadeset za njega važnih mesta istovremeno kreira potpuno različite objekte, bez ikakvog prethodnog planiranja, oslanjajući se na intuiciju i vibriranje tog konkretnog mesta. Slično iskustvo očekuje i posetioce Podgrađa tokom Festivala uličnih svirača od 1. do 3. septembra.

Misija udruženja Fruškać iz Novog Sada je očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa, buđenje i podizanje ekološke svesti, reciklaža i promocija obnovljivih izvora energija, a njihov glavni cilj je, kako im i ime sugeriše, očuvanje i promocija Fruške gore i njenih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Pozivamo vas da posetite sajt www.fruskac.net, kao svojevrsni onlajn vodič kroz Nacionalni park Frušku goru i mesto na kom se odvijaju neke od aktivnosti ovog udruženja.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, MTS-a, Generali osiguranja Srbija i Naftne industrije Srbije.

Autor: NsHronika.rs
Foto: ulicnisviraci.com