Početna Danas u gradu Radojević: Državi je rešena da spreči uzurpaciju zemljišta

Radojević: Državi je rešena da spreči uzurpaciju zemljišta

0

vuk-radojevic_660x330

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević izjavio je juče da postoji ozbiljna rešenost države da se evidentira svo državno poljoprivredno zemljište u cilju sprečavanja uzurpacije tog zemljišta.

Radojević je rekao novinaraima da će se tim evidentiranjem zemljišta zaštititi državni interes, a istovremeno to će omogućiti da se celokupno državno zemljište stavi u funkciju na način na koji to država proceni.

“Na sprečavanju uzurpacije državnog zemljišta već se preduzimaju konkretne mere na nivou lokalnih samouprava, a u saradnji sa poljoprivrednom inspekcijom. U više lokalnih samouprava se već skida letina od strane tih samouprava, striktno poštujući zakon o zemljištu i to jeste jedna od poruka svima onima koji razmišljaju u tom pravcu, da uzurpacija zemljišta više ne sme da se toleriše“, rekao je Radojević.

On je istakao da odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu sa izmenama i dopunama iz prethodnog perioda, idu u pravcu privlačenja domaćih i stranih investitiora.

Saradnja Vojvodine sa Poljoprivrednom komorom Austrije

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević primio je juče delegaciju Poljoprivredne komore Austrije, istakavši da u oblasti stočarstvo treba praviti konzocijume da bi se što kvalitetnije apliciralo za sredstva iz fondova EU.

Sastanku u Institutu za ratarstvo i povrstarstvo Novi Sad prirustvovao je i vršilac dužnosti direktora tog instituta Jan Turan, a Radojević je izrazio zadovoljstvo što u direktnom razgovoru sa predstavnicima austrijske poljoprivredne komore mogu da razmene iskustva i upoznaju goste sa merama podrške koje sekretarijat na čijem je čelu daje poljoprivrednicima.

“Imamo priliku da čujemo i iskustva iz oblasti poljoprivrede na teritoriji Austrije i da pokušamo da sve primere dobre prakse iskoristimo u procesu integracija sa Evropskom unijom”, rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima, od Austrije i njihovih poljoprivrednih poslenika može dosta da se nauči i zbog toga je taj susret dobra prilika da se razvije tešnja saradnja srpskih i austrijskih poljoprivrednika, ali i između naučnih institucija u oblasti poljoprivrede.

Do te tešnje saradnje, kako je rekao, može se doći se kroz već postignute memorandume o saradnji između AP Vojvodine i austrijskih regija.

“Pokrajinski sekretarijat insistira na toj tešnjoj saradnji u oblasti poljoprivrede sa svim zemljama koje imaju razvijenu poljoprivredu, pa smo u tom pravcu juče imali sastanak sa atašeom francuske ambasade, a sličan sastanak, takođe juče smo imali i sa predstavnicima ambasade Holandije”, rekao je Radojević.

On je istakao da je stočarstvo jedna od oblasti u kojoj od austrijskih poljoprivrednika ima mnogo šta da se nauči i iskoriste njihova iskustva, te da je u tom smislu neophodno praviti konzocijume sa obe strane kakao bi se što kvalitetnije moglo aplicirati za sredstva iz fondova EU.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad Turan je rekao da će Instutut gostima iz austrije prikazati svoj sortiment semena koje proizvodi, a koja su vodeća u svim ratarskim i povrtarskim kulturama.

“Što se tiče konkretne saradnje sa Evropskom unijom, mi intezivno radimo na njoj i od saradnje sa austrijskim kolegama očekujemo saradnju na polju proizvodnje, ali i plasmana naših proizvoda na tržištu EU, kako bi se naša semena i hibridi širili i na tom tržištu”, rekao je Turan.

Autor: Tanjug, RTV
Foto: Pokrajinska vlada