Početna Kultura Galerija Matice srpske danas obeležava 60 godina rada

Galerija Matice srpske danas obeležava 60 godina rada

0

Brojnim sadržajima Galerija Matice srpske će u petak, 1. juna u saradnji sa Fondacijom “Novi Sad 2021” proslaviti 60 godina postojanja, u zgradi na Trgu galerija.

Od 18.30 do 22 sata, ispred galerije će biti upriličen program kojim će se ukazati na Trg galerija kao važnu kulturnu tačku grada i značaj Galerije Matice srpske, koja je za javnost otvorena od 1. juna 1958. godine.

Upravo na taj dan biće prikazana prva postavka, u okviru projekta, koji ima za cilj prostorno uređenje parka i kreiranje novog javno-umetničkog prostora u kojem bi se izlagala vajarska dela domaćih i stranih umetnika.

Program počinje izvođenjem opere za decu “Priča duga o četiri druga”, u 18.30 sati, potom nastupa hor “Zvončići”, sledi otvaranje tri izložbe: izložbe radova dece iz Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” “Umetnički vremeplov”, izložbe učenika Srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput” “Od kopije do originala”, kao i izložbe studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam “Novi Trg galerija”.

Simbolično u 20.21 sat biće svečano otkrivene skulpture iz kolekcija Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Likovne galerije Poklon-zbirke Rajka Mamuzića, koje će ove godine biti izlivene u bronzi i postavljene kao prve skulpture u budućem Parku skulptura na Trgu galerija.

Zahvaljujući tituli Novog Sada Evropske prestonice kulture 2021, u narednih nekoliko godina park i plato na Trgu galerija dobiće nove sadržaje, a kroz projekat “Park skulptura” lokacija postaje novo mesto za uživanje u kulturi i kvalitetnom slobodnom vremenu, najavljuju organizatori.

Izvor: 021.rs
Foto: Galerija Matice srpske