Početna Kultura Galerija Matice srpske dobitnik ordena Svetog despota Stefana Lazarevića

Galerija Matice srpske dobitnik ordena Svetog despota Stefana Lazarevića

0

Na predlog Njegovog preosveštenstva gospodina Irineja, episkopa bačkog, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je Galeriji Matice srpske orden Svetog despota Stefana Lazarevića, visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, u znak priznanja za neizmerni doprinos unapređenju kulture, očuvanju srpskog jezika, tradicije i kulturne baštine našeg naroda uopšte.

Odlikovanje je dodeljeno na praznik Đurđic, u Sabornoj crkvi u Novom Sadu, povodom Slave novosadske crkvene opštine.

Galerija Matice srpske predstavlja bogatu riznicu ikona i religioznih slika koje su nastale u periodu od XVI do XX veka. Kroz stalnu postavku i povremene izložbe ovo izuzetno umetničko nasleđe se prezentuje i promoviše na naučni i savremen muzeološki način o čemu svedoči i novootvorena izložba jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara Teodora Kračuna.

Takođe, Galerija kao centar konzervacije i restauracije umetničkih dela, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i drugim ustanovama zaštite brine o srpskom kulturnom nasleđu van teritorije Srbije. U tom pogledu, Galerija Matice srpske i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture su kroz dugogodišnje projekte restaurirali značajan broj dela i putem izložbi i naučnih studija predstavili srpsko kulturno nasleđe u Mađarskoj i Rumuniji.

“Ponosni smo na odlikovanje koje nam je dodelila Srpska pravoslavna crkva. Ono ukazuje da su naša opredeljenja i dugotrajan rad u očuvanju srpske baštine prepoznati. Takođe, ono nas motiviše da i u budućnosti stremimo ka najvišim ciljevima i profesionalnom razvoju zarad bogatog nasleđa koje čuvamo”, izjavila je upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay