Početna Kultura Galerija Matice srpske slavi 168. godišnjicu

Galerija Matice srpske slavi 168. godišnjicu

0

Matica srpska

Galerija Matice srpske će u petak, 23. oktobra u 19 sati Svečanom sednicom proslaviti 168. godinu postojanja.

Dan Galerije je posvećen obeležavanju 200-godišnjice rođenja srpskog slikara Dimitrija Avramovića (1815‒2015) čime se ističe značaj i bogato stvaralaštvo ovog velikana prošlosti.

Svečanu sednicu će otvoriti mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, a zatim će dr Igor Borozan, docent Filozofskog fakulteta u Beogradu održati besedu o slikaru Avramoviću.

Tim povodom, biće predstavljena nova akvizicija “Skidanje s krsta” Dimitrija Avramovića. Galerija Matice srpske je iz privatnog vlasništva otkupila sliku “Skidanje s krsta”, datovanu, na osnovu slikarevog zapisa, u 1833. godinu. Ova akvizicija upotpunjuje prisustvo Dimitrija Avramovića u kolekciji Galerije i predstavlja važan korak u objedinjenju srpskih dela od najvećeg značaja.

Sednica će se završiti dodelom zahvalnica Kluba prijatelja Galerije Matice srpske onima koji su tokom protekle godine učestvovali u programima Galerije i doprineli njenom uspešnom radu na očuvanju i prezentaciji nacionalne umetnosti. Takođe, zahvalnice će biti dodeljene i pojedincima koji su prepoznali važnost projekta rekonstrukcije fasade Galerije i tako doprineli njenoj obnovi.

Izvor: 021.rs
Foto: novisad.rs