Početna Kultura Gde je taj “EXIT aktivizam” danas?

Gde je taj “EXIT aktivizam” danas?

0

Izložba “20 godina EXIT aktivizma – od studentskog bunta do društvene misije jednog od najboljih evropskih muzičkih festivala” otvorena je sinoć u Studentskom kulturnom centru “Fabrika” u Novom Sadu.

Povodom otvaranja pomenute izložbe u “Fabrici” je organizovana i tribina sa temom “Budućnost društvenog aktivizma” na kojoj su govorili osnivač “Otpora” Srđa Popović, izvršni direktor Evropskog fonda za Balkan Herdvig Marvai, bubnjar Dragoljub Đuričić, pisac i zamenik glavnog i odgovornog urednika magazina “Nedeljnik” Branko Rosić i direktor i osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević.

Na tribini je rečeno da je EXIT jedini festival te veličine i značaja koji je nastao iz društvenog aktivizma mladih, i kao takav od samog početka imao je snažnu poruku koja je okupila mlade.

Ta poruka je, kako je istaknuto, prvo okupila mlade u Srbiji i regionu, a onda i mlade iz celog sveta.

EXIT festival je pokrenula grupa studenata Univerziteta u Novom Sadu sa idejom pružanja “izlaza” mladima iz (ne)kulturnog sistema vrednosti koji im je bio nametnut.

Danas jedan od najvećih i najboljih muzičkih festivala u Evropi nastao je kao izraz borbe za demokratiju i slobodu mladih u Srbiji, i do današnjih dana je zadržao snažnu društvenu misiju.

Izvor: Tanjug/RTV
Foto: exitfest.org