Početna Kultura Giljermo Martines u Novom Sadu

Giljermo Martines u Novom Sadu

0

guillermo-martinez_por_alejandra_lopez

U ponedeljak 23. novembra sa početkom u 19:00 časova u Kulturnom centru Novog Sada održaće se susret sa najprevođenijim argentinskim piscem XXI veka Giljermom Martineseom.

Martines će pred Novosađanima govoriti o savremenoj argentinskoj prozi i svom književnom stvaralaštvu.

Program vodi Bojana Kovačević Petrović.

Književnik i matematičar Giljermo Martines je rođen 1962. godine u mestu Baija Blanka u Argentini. Doktorirao je matematičku logiku na Univerzitetu u Buenos Ajresu i završio posledoktorske studije na Oksfordu. Bio je gostujući profesor na brojim fakultetima u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i Latinskoj Americi.

Autor je zbirki priča: Infierno grande (Veliki pakao, 1989) i Una felicidad repulsiva (Odbojna sreća, 2013); romana: Acerca de Roderer (1993, Povest o Rodereru, Svetovi, Novi Sad / Kraj beline, Apatin, 1995), La mujer del maestro (1998, Maestro-va žena, Svetovi, Novi Sad, 2000), Crímenes imperceptibles (Neprimetni zločini, Laguna, 2005), La muerte lenta de Luciana B. (Spora smrt Lusijane B., Laguna, 2008), Yo también tuve una novia bisexual (I ja sam imao biseksualnu devojku, 2011) i knjiga eseja: Borges y la matemática (Borhes i matematika, 2008), La fórmula de la inmortalidad (Formula za besmrtnost, 2005), Gödel (para todos)- (Gedel za svakoga, 2009).
Dobitnik je brojnih priznanja za svoja dela, koja su prevedena na 40 jezika, uključujući i nagradu za pripovetku „Gabrijel Garsija Markes“ 2014. Ovo će biti prvi boravak Giljerma Martinesa u našoj zemlji, u organizaciji Ambasade Republike Argentine u Srbiji i prevodioca Branka Anđića, koji zajedno sa autorom priprema prvu zbirku njegovih priča u prevodu na srpski jezik, koju će objaviti Izdavačka kuća Agora iz Zrenjanina .

Ljubitelj Dvoržaka i šaha, obožavalac tenisa i vina, pisac čije književno stvaralaštvo počiva na delima Borhesa, Henrija Džejmsa, Kafke, Tomasa Mana, Gombroviča, Kazanove, Darela, Tolstoja… Dobar prijatelj našeg matematičara i književnika Vladimira Tasića, koji je zahvaljujući njemu počeo da piše. Po Martinesovoj knjizi “Neprimetni zločini” Aleks de la Iglesija je snimio film “Oxford Murders” (Ubistvo u Oksfordu), 2008. godine, u kome glavne uloge tumače Ilajdža Vud, Džon Hart i Leonor Votling.