Početna Kultura Grad bogatiji za dva nova spomenika kulture

Grad bogatiji za dva nova spomenika kulture

0

Novi_Sad_ETS_Mihajlo_Pupin

Novi Sad je od kraja januara bogatiji za dva nova spomenika kulture, a u pitanju su kompleksi Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” i “Englesko-jugoslovenska dečija bolnica” u Sremskoj Kamenici.

Kako kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, time je broj kulturnih dobara u gradu porastao za dva i sada iznosi 206, a broj spomenika kulture iznosi 173.

Prema rečima Aleksandre Zeković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, oba kompleksa imaju istorijske vrednosti, dok Elektrotehnička škola ima arhitektonske i umetničke, uz pomenute vrednosti. “Elektrotehnička škola je vrlo vredan objekat za istoriju prosvete od samog početka svog rada, sa ogromnim arhitektonskim značajem. Već na sam pogled jasno je da je u pitanju monumentalna građevina u stilu secesije”, kaže Zekovićeva.

Drugi spomenik kulture je bolnica od istorijskog značaja sa brojnim ambijentalnim vrednostima, značajan za samu istoriju zdravstva Srbije. Prema rečima Zekovićeve, kompleks čuva uspomenu na veliku britansku dobrotvorku Ketrin Mekfejl, koja je dobar deo posla radila upravo u Novom Sadu.

Kao što je ranije rečeno, grad je bogatiji za dva spomenika kulture, ali to nije jedina vrednost. “Čim je nešto spomenik kulture, postoji veća mogućnost da se bolje i duže očuva, kao i da dobije veća novčana sredstva za rad. To su pogodnosti koje status kulturnog dobra donosi, jer su spomenici kulture simbol nečeg značajnog za istoriju grada i našeg naroda”, navodi Aleksandra Zeković za naš portal.

Objavljivanjem Vladine odluke o novim spomenicima kulture 28. januara u “Službenom glasniku”, njihov status je i zvanično promenjen i unapređen. Status spomenika kulture podrazumeva očuvanje dekorativnih elemenata na fasadi, zabranu radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost, zabranu postavljanja dalekovoda, vazdušnih elektro i TT vodova preko zaštićenih parcela, urbanističko i komunalno uređenje i druge pogodnosti i uslove održavanja.

Izvor: 021
Foto: sr.wikipedia.org