Početna Kultura Grad Novi Sad zvanično predao prijavu Evropskoj komisiji za nagradu “Melina Merkuri”

Grad Novi Sad zvanično predao prijavu Evropskoj komisiji za nagradu “Melina Merkuri”

0

Grad Novi Sad zvanično je Evropskoj komisiji poslao prijavu za nagradu „Melina Merkuri“, koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture (EPK). Posle ocene iz septembra 2019. godine, stručnog panela Evropske komisije, da je Novi Sad jedna od najboljih EPK u pripremnoj fazi, predstoji još jedna, poslednja ocena. Na osnovu ispunjenosti svih kriterijuma, biće odlučeno da li će Novi Sad dobiti prestižno priznanje koje obuhvata i novčani deo u iznosu od 1,5 miliona evra.

Pored umetničkog i programskog koncepta, uključivanja scene i građana i evropskih tema i umetnika, ključnu ulogu imaće transparentno ulaganje u prostorne i programske kapacitete tokom i posle godine titule. I pored problema izazvanih pandemijom koronavirusa, Grad je zajedno sa Pokrajinom i Republikom zajedničkim naporima uspeo da obezbedi sva sredstva na koja se Novi Sad obavezao da će uložiti ukoliko postane EPK.

Iako jedan od najmanjih budžeta EPK, doslednim ulaganjem u ranije obavezanih 25 miliona evra u šestogodišnji razvoj, realizaciju i predstavljanje programa, Srpska Atina je potvrdila kontinuitet i posvećenost projektu i zahvaljujući tome, opravdano se nada nagradi „Melina Merkuri“.

Tome dodatno doprinosi, do sada, uloženih više od 60 miliona za obnovu, izgradnju i razvoj prostora za kulturu, što je jedno od najvećih ulaganja u kulturu u istoriji Novog Sada koji ostaju kao njegov trajni legat i posle godine titule.

U prethodnih pet godina, u sklopu priprema za godinu titule, izgrađena je i opremljena Muzičko-baletska škola sa prvom Gradskom koncertnom dvoranom u istoriji grada, izgrađena je infrastruktura i otpočela obnova Kreativnog distrikta kao legatskog projekta EPK, uređena su „Nova mesta“ – mali javni prostori u Novom Sadu, odabrani na urbanističko-arhitektonskim konkursima, kao i na javnim pozivima za realizaciju ideja građana (kroz delovanje stambenih zajednica), izvedeni u saradnji sa stručnim saradnicima – Društvom arhitekata Novog Sada. Revitalizovano je, izgrađeno i pokrenuto ukupno osam kulturnih stanica u Novom Sadu i Zoni 021, u cilju decentralizacije kulture i u tom smislu broj objekata, ali i programa koji su stigli u sve delove grade je višestruko premašen u odnosu na plan prema aplikacionoj knjizi. Opredeljena su sredstva za obnovu fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, staro jezgro grada i obnovu Pozorišnog trga, ali i u institucije i ustanove kulture kao što su Novosadsko pozorište, Muzej grada Novog Sada, Kulturni centar Kisač, Gradsku biblioteku i druge. Takođe, u cilju postavke noseće izložbe u programskom luku „Heroine“ u Muzeju Grada Novog Sada, u rekonstrukciju prostora biće uloženo dodatnih 880 hiljada evra. Prvi put od izgradnje, sređene su fasade Srpskog narodnog pozorišta i zgrade Pokrajinske vlade, što je od velikog značaja za samu godinu titule, jer će se ispred zgrade Pokrajinske vlade održati svečano otvaranje, 13. januara 2022 godine. Time je Novi Sad u delu kapitalnih ulaganja premašio sredstva na koja se obavezao aplikacionom knjigom iz 2016. godine.

Konačno, pozitivnim ocenama doprinosi i petogodišnji rad Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, koja je iz sredstava EU obezbedila više od pet miliona evra, dok su partneri projekta uključivanjem u finansiranje programa EPK u periodu od 2017. do 2021. uložili više od milion evra. Sa nagradom „Melina Merkuri“ ukupna vrednost sredstava za projekat iz evropskih i privatnih fondova iznosila bi više od 7,5 miliona evra, čime je Fondacija postala javna organizacija čiji rad i angažovanje zaposlenih nisu obezbeđeni iz budžetskih sredstava.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK / J. Ivanović