Početna Kultura Memorijalna izložba fotografija Jaroslava Papa na Novosadskom sajmu

Memorijalna izložba fotografija Jaroslava Papa na Novosadskom sajmu

0

Memorijalna izložba fotografija „Oko svih nas“ nedavno preminulog fotografa Jaroslava Papa (1957-2021) otvorena je ispred ulaza u Kongresni centar na Novosadskom sajmu.

Fotograf Darko Dozet kaže da je do izložbe došlo na inicijativu Novosadskog sajma i to u vreme kada se održavaju Sajam lova, ribolova i Poljoprivredni sajam, koje je Pap godinama fotografisao i gde se nalazio sa prijateljima i kolegama.

Svaka fotografija potpisana je kao umetnost trenutka, a na jednoj piše ne samo datum, nego i sekund kada je nastala. Reč je o poslednjoj fotografiji sačuvano u njegovom fotoaparatu. Poslednjim pogledom zabeležio je jelena, a ta životinja je, kako piše i u katalogu izložbe, bila nezaobilazan deo njegovog života.

Novosadski sajam je Papa doživljavao kao deo svog kolektiva, kazao je generalni direktor Slobodan Cvetković.

– Svi zajedno smo se vrlo lako dogovorili da jednom ovakvom izložbom odamo počast i da se svi zajedno sa njegovim kolegama okupimo – rekao je Cvetković.

– Jaroslava Papa pamtimo i kao prijatelja i kao učitelja, a standarde koje je on postavio nije lako dostići – rekao je na otvaranju izložbe fotograf „Dnevnika“ Slobodan Šušnejvić.

Dela Jaroslava Papa poznati su i van granica naše zemlje. On je više od dve decenije bio fotograf na Novosadskom sajmu i fotoaparatom beležio sve što se na sajmištu dešavalo. Posle toliko godina ovo je prva manifestacija na kojoj događanja neće biti propraćena njegovim fotografijama. U znak sećanja na Jaroslava Papa Novosadski sajam je ustanovio nagradu za najbolju fotografiju, koja će nositi njegovo ime i dodeljivaće se tokom Sajma lova i ribolova.

Izložba će se moći pogledati i nakon zatvaranja sajamskih priredbi koje su u toku.

Izvor: novisad.com
Foto: Sajam.net