Početna Kultura Grejson Peri pred novosadskom publikom

Grejson Peri pred novosadskom publikom

0

Nakon prošlogodišnje izuzetno zapažene izložbe “Nova religija” Demijana Hersta koja je realizovana u saradnji sa Britanskim savetom, Muzej savremene umetnosti Vojvodine ugostiće još jednog svetski priznatog umetnika. Grejson Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama.

“Zaista mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama u ime Grada Novog Sada na promociji izložbe ‘Taština malih razlika’. Zadovoljstvo je još veće što je autor izlože dobitnik Tarnerove nagrade Grejson Peri i jedan od najpoznatijih savremenih umetnika Velike Britanije. Takođe, velika je čast što je Novi Sad, prestonica kulture za 2021. godinu, izabran kao prvi od pet gradova Zapadnog Balkana u kojima će gostovati postavka do kraja ove godine. Novi Sad je uvek bio centar kulturnih i društvenih zbivanja, a mi ćemo, kao Gradska uprava za kulturu, se i u budućnosti zalagati za poboljšanje uslova za razvoj kulturnog stvaralaštva u svim oblastima. Zato je ova postavka više od puke izložbe, to je deo mozaika kulturne ponude grada i predstavlja povezivanje, umrežavanje, raznolikost i zajedništvo”, rekao je Dalibor Rožić i pozvao Novosađane da od sutra uveče pa sve do 20. maja obiđu ovu zanimljivu postavku savremene umetnosti.

Izložba “Taština malih razlika” se sastoji od šest monumentalnih tapiserija bogatih sadržajem, detaljima i bojom koje prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji. Posetioci će, od 7. aprila u 20 časova kad je najavljeno i svečano otvaranje izložbe, imati prilike da vide i osam printova dela Vilijama Hogarta, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta.

Izložbu realizuju Britanski savet i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, a podržavaju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i kompanija “KPMG”.

Autor: NsHronika