Početna Kultura Gromoglasni aplauzi ispratili nastup Viva Vox-a u Novom Sadu

Gromoglasni aplauzi ispratili nastup Viva Vox-a u Novom Sadu

0

viva

Koncert beogradskog hora „Viva Vox“, održan je sinoć u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta. Tokom dvosatnog koncerta, publika je imala priliku da čuje obrade više od 20 pesama domaćih i stranih autora u specifičnim aranžmanima – tehnikom bitboksa, gde se imitiraju zvuci peruskija i bubnjeva, ali i jedinstvenim solo pevanjem bez pratnje instrumenata. Sa velike scene, na kojoj je bilo oko 30 članova hora, vođenih dirigetnskim štapićem profesorke muzike Jasmine Lorin, dopirali su taktovi najvećih hitova Ramštajna, Koldpleja i Prodidžija, ali i nežne note Džibonija.

Prema rečima dirigentkinje Jasmine Lorin, skupinu koja je za kratko vreme osvojila simpatije publike sa različitih podneblja, čine ljudi sasvim drugačijih afiniteta i profesija, okupljeni oko zajedničkog cilja – da zvuk koji proizvode bude kvalitetan, sinhronizovan i prepoznatljiv.

– U Viva Voxu pevaju diplomirani lekari, arhitekti, filolozi, novinari, arheolozi, biolozi, inženjeri hemije, sa osnovnim ili srednjim muzičkim obrazovanjem i jedan momak koji trenutno pohađa Muzičku akademiju. Najmanje je profesionalnih muzičara, što ne znači da se ne trudimo da unapređujemo vokalne tehnike i nastupe – izjavila je Lorin.

Najmlađi član hora ima 17, a najstariji 32 godine, a generacijska razlika, kako nam je rekao tenor solista Marko Čapljić, još veći je podstreh za međusobnu saradnju.

– Na probama je bitno da se slažemo, a stvaranje pozitivne atmosfere je koren svega ovoga što radimo. Mi smo pre svega drugari i porodica, pa tek onda kolege – kaže Čapljić.

Hor „Viva Vox“, osnovan je pre nepunih 10 godina, a širu popularnost stekao je izvođenjem obrade pesme „Du hast“, koja na Jutjubu beleži više od dva miliona pregleda. Tridesetšestočlani muzički sastav osim na evropskom tlu, nastupao je i u Aziji, ali i u SAD, u ulozi ambasadora kulture. Tom prilikom, članovi „Viva Vox-a“, održali su koncert u sali Generalne skupštine UN-a, a do danas su ostali jedini muzički sastav u našoj zemlji ikada, kojem je ukazana ova prilika. Prošle godine izdali su svoj prvi samostalni album, a na desetogodišnjicu osnivanja, 9. maja, nastupiće u beogradskoj Areni.

Takođe, zbog proširenja hora, trenutno je otvoren konkurs za nove članove, koji traje do 27. aprila. Kako kažu, do sada je pristiglo više od 300 prijava, a selekcija bar 10 najboljih kandidata pravi je izazov.

Autor: Maja Guzijan