Početna Kultura Handkeu nagrada “Milovan Vidaković”

Handkeu nagrada “Milovan Vidaković”

Austrijskom književniku Peteru Handkeu biće uručena međunarodna književna nagrada “Milovan Vidaković” 18. aprila, prvog dana “Prosefest” festivala u Kulturnom centru Novog Sada.

Nagrada nosi ime začetnika srpskog romana Milovana Vidakovića (1780 – 1841) Dosadašnji dobitnici nagrade su: Alberto Mangel, Đerđ Konrad, Klaudio Magris, David Grosman, Slobodan Tišma, David Albahari, Milisav Savić, Jevgenij Vodolazkin, Giljermo Martines, Mario Vargas Ljosa i Orhan Pamuk.

Direktor Kulturnog centra, Bojan Panaotović, tom prilikom je izrazio zadovoljstvo što je ova institucija domaćin festivala koji okuplja domaću i svetsku književnu elitu.

Napominjući da je čitanje osnova napretka i upućujući apel mladim generacijama da knjigu doživljavaju zaista kao najboljeg prijatelja, direktor Panaotović naglasio je da “Prosefest” šalje osnovnu poruku, a to je – ljubav prema knjizi.

“U našem društvu, na žalost, ta tendencija nije dovoljno izražena. Sve dok su u nekom društvu Kim Kardašijan ili Soraja uticajnije od Bukovskog ili Orvela, to društvo nije zdravo. Na nama je da se borimo protiv tih ‘bakterija’, da jačamo imunitet čitanjem”, poručio je Panaotović.

Predsednik Organizacionog odbora festivala, Nenad Šaponja, istakao je da je “Prosefest” ušao u drugu dekadu postojanja, što je, kako je ocenio, dobra vest za Novi Sad.

“Iz godine u godinu ‘Prosefest’ ostavlja trajan pečat Novom Sadu, pečat kakav i priliči evropskoj prestonici kulture”, rekao je Šaponja uz napomenu da je Tribina mladih uvek bila važno mesto za ljubitelje pisane reči.

Urednik festivala, Nedeljko Mamula, podsetio je da je minulih godina na ovom festivalu gostovalo 90 pisaca, od kojih je polovina iz inostranstva. Od 45 domaćih gostujućih pisaca, njih 15 su dobitnici NIN-ove nagrade.

Mamula je, takođe, rekao da će osim Handkea, gosti na 11. “Prosefestu” biti i Luisa Valensuela (Argentina), Slobodan Šnajder(Hrvatska), Santjago Ronkaljolo(Peru), Branko Anđić(Argentina), Drago Kekanović (Hrvatska), Mirko Demić (Srbija) i Žarko Radaković (Nemačka), koji je sa nemačkog na srpski jezik preveo 25 knjiga Pitera Hendkea.

Po završetku konferencije za novinare, učenicima tri novosadske gimnazije (“J. J. Zmaj”, “Svetozar Marković” i “Isidora Sekulić”) podeljene su knjige pisaca učesnika “Prosefesta”.

Ovaj međunarodni festival proznog stvaralaštva, osnovan je s namerom da se književnost vrati svojim korenima, tačnije živom i neposrednom kontaktu autora sa čitalačkom publikom. Zbog toga, tokom trajanja festivala, eminentni domaći i strani pisci čitaju u javnom prostoru svoja dela, razgovaraju sa publikom, ali i odlaze u institucije gde se književnost programski izučava (gimnazije, fakulteti…) i vode dijalog sa đacima.

Autor: RTV
Foto: KCNS