Početna Kultura “Holokaust, evropske vrednosti i lokalni arhivi” u Arhivu Vojvodine

“Holokaust, evropske vrednosti i lokalni arhivi” u Arhivu Vojvodine

0

Holokaust, evropske vrednosti i lokalni arhivi“, naziv je projekta koji je okupio stručnjake iz desetak zemalja, a prvobitno zamišljena razmena mišljenja u prostorijama Arhiva Vojvodine, zbog pandemije koronavirusa, biće realizovana uz pomoć modernih tehnologija.

U doba kada je koronavirus centru pažnje svetske javnosti, na Dan sećanja na Holokaust (22. april), stručnjaci u oblasti arhivistike, iz desetak zemalja, nisu odustali od ideje da kroz razgovor o vremenu pre i za vreme stradanja u Drugom svetskom ratu, dođu do modela kako tu važnu temu javnosti prikazati na drugačiji način.

U Arhivu Vojvodine koji je pokretač ovog projekta nadaju se da će uspeti da unaprede pristup lokalnih arhiva programima u školama i u ustanovama kulture.

“Događaji koji su se dogodili pre 80 godina, stradanje Jevreja, Srba, Roma i drugih ljudi na ovim prostorima, zaslužuju da se obrađuju kroz ova sećanja. Želimo da pokažemo ljudima koliko je to značajno, kako se to nikada ne bi zaboravilo, ni ponovilo”, naglasio je direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Predviđeno je da se kroz niz radionica i konferencija, u koje će biti uključeni i predstavnici lokalnih jevrejskih i romskih zajednica, u naredne dve godine dođe do materijala koji bi bio objavljen u publikaciji koja bi mogla da posluži kao primer i u drugim delovima Evrope.

“Ono što je jedinstveno u našem projektu je što se fokusiramo na manje, lokalne arhive, uz pomoć međunarodnih eksperata, iz najvažnijih institucija na svetu, koji se bave ovom temom. Pokušaćemo da razvijemo metodologiju kako da u malim, lokalnim arhivama razvijemo nešto što se zove arhivska metodologija, odnosno da iz ovog projekta, u svim arhivama, ostanu odeljenja za edukaciju koja će se fokusirati na takozvanu mikroistoriju, koja će pomoći ljudima da shvate širi kontekst Holokausta”, objašnjava suštinu projekta direktor nevladine organizacije “Teraforming” iz Novog Sada, Miško Stanišić.

Stručnjaci iz Arhiva Vojvodine očekuju da se tokom projekta o holokaustu dodatno unaprede edukativni programi o ovoj važnoj temi.

Ceo projekat biće uključen i u program koji priprema fondacija “Novi Sad 2021 – evropska prestonica kulture”.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay