Početna Kultura Italijanski hor “Alpe Adria” večeras u KCNS

Italijanski hor “Alpe Adria” večeras u KCNS

0

hor-alpe-adria-jpg_660x330

U Kulturnom centru Novog Sada na “Tribini mladih” večeras u 19 časova italijanski hor Alpe Adria održaće koncert. Ulaz je besplatan. Hor Alpe Adria nastao je u predgrađu Udina, u mestu Trepo Grande, 1990. godine, na inicijativu grupe osoba koje su imale strast za pevanjem i želju da preko muzike očuvaju friulanski jezik i tradiciju. Izbor imena “Alpe Adria” bio je inspirisan od strane “Zajednice rada Alpe Adria” i iz želje da se deluje na široj i međunarodnoj teritoriji koja se sastoji od 17 regija u 5 država koje su pak ujedinjene zajedničkim osećajem da pripadaju jednoj većoj stvarnosti.

Od samog početka izbor muzike je bio takav da neguje u celosti narodni melos i da stvori živi kontakt sa publikom, tako da pored dela klasične duhovne muzike repertoar se sastoji iznad svega od narodnih friulanskih pesama, uz koje su dodate i druge nacionalne i internacionalne pesme. Poslednjih godina, kako je raslo iskustvo i tehnički kapacitet horista, repertoar je bio obogaćen arijama lirske muzike ali uvek sa nakanom da se peva poezija, ljubav, vera, svakodnevni život običnog naroda.

U poslednje vreme hor održi barem 40 koncerata godišnje, ne samo u regionu nego i u inostranstvu. Hor je pevao u Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Švajcarskoj, Kanadi, Belgiji, Argentini, Španiji, Rumuniji i dobijao pohvale od kritike i publike. Prošle godine Hor Alpe Adria pevao je Svetu misu u Bazilici Svetog Petra u Rimu i bio je na audijenciji kod pape Franciska. Od 1990. godine hor organizuje horsku smotru “Alpe Adria – Evropa naroda”, pozivajući u Friuli horove koji dolaze iz svih regiona Evrope.

Baš u takvoj prilici Hor Svetog Nikole i Doma kulture iz Ruskog Krstura imao je čast i priliku da bude ugošćen 2011. godine u Trepo Grande katedrali. Tako je učešće našeg hora obogatilo svojom izvornom kulturom mesto Friuli, izvodeći muziku i prikazujući tradiciju sa područja Srbije.

Izvor: RTV
Foto: kcns.org.rs