Početna Kultura Pred scenom šezdeset prvog po redu Sterijinog pozorja – prikraćeni u lovi,...

Pred scenom šezdeset prvog po redu Sterijinog pozorja – prikraćeni u lovi, ali ne i kvalitetu

0

IMG_0374

U najkraćem i kolokvijalnom rečniku govoreći. Jer budžet ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, poput drugih budžeta, brojnih referentnih, etabliranih i manje tradicionalnih manifestacija i hepeninga koji mapiraju grad Novi Sad kao grad kulture i potencijalnog kandidata za Evropsku prestonicu kulture o 2021. godini, jeste “prikraćen” ili smanjen u odnosu na prethodne godine (smanjen za čak 30 odsto, sa pravdanjem gradskih aparatčika po vertikalnom nivou vlasti – od republike prema lokalu, da su “krizna vremena”, pa baš na kulturi treba prištedeti! prim.TŽJ), što nije ugrozilo jedan od najreferentnijih teatarskih festivala u regionu:

Osim u kvantitetu, odnosno trajanju od osam dana, namesto kadgodnjih deset, festival neće oskudevati u kvalitetu, jer su sve programske odrednice tu – rekao je dr Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja o sinoćnoj poslednjoj konferenciji za novinare pred početak festivala, upriličenoj u prostorijama SP, osvrćući se na dugodecenijsko postojanje festivala, te jednu od osnivačkih misija, glede popularizacije i negovanja savremenog domaćeg dramskog teksta.

IMG_0370

Urednik festivalskog centra i pisac, Goran Ibrajter podsetio je da će žiri za ostvarenja u takmičarskom izboru selektorke Marine Milivojević Madžarev, biti u sastavu: Miloš Latinović, direktor BITEF-a; teatrološkinja i kritičarka “Politike”, Ana Tasić; dvostruki dobtnik Sterijinog priznanja, prvak drame somborskog Narodnog pozorišta, Saša Torlaković, profesor Fakulteta tehničkih nauka, Departmana za scenski dizajn, dr Radivoje Dinulović, te Željko Jovanović. Svečano otvaranje tradicionalnom besedom, ovog puta će “dopasti” misli, beogradske glumice, Anite Mančić, dočim će u “kriznom ozračju”, poseban kuriozitet u okviru pratećih programa, svakako biti gostovanje Sajmona Šarkija, iz Nacionalnog pozorišta Škotske, koje je ove godine primilo Evropsku nagradu za novu pozorišnu realnost (Premio Evropa), jer radi bez zgrade, odnosno bez posebne scene, odnosno rada u zajednici.

IMG_0368

Standardni prateći programi obuhvatiće širok korpus tema, kako smo i navikli od Pozorijanaca, od: izložbe pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja, gde će 71 autor biti zastupljen sa bezmalo 200 radova, ukupno. Biće tu i tradicionalna izložba “Scena, lutka, maska, kostim” koja je posvećena deci i omladini. Na standardnim “Damnima knjige” svojim bibliografskim i naučno-istraživačkim izdanjima u kritičkom osvrtu predstaviće se pored Pozorja (koje je ove godine predvidelo da predstavi monografiju o 60 godina postojanja, autorke Aleksandre Kolarić) i Pozorišni muzej Vojvodine, te gosti iz Bosne i Hercegovine.

Kao deo pratećeg programa ističu se i dramaturške radionice, u kojima će učestvovati Fakultet dramske umetnosti iz Beograda, te Akademije umetnosti iz Novog Sada i Banja Luke.

Sterijino pozorje, počinje sledećeg četvrtka, 26. maja i trajaće do 2. juna, a u okviru osam festivalskih dana, publika i pozorišnici biće u prilici da pogledaju “presek” teatarske scene u nas i regionu kroz odabir selektorke Marine Milivojević Madžarev.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Sterijino pozorje