Početna Gradske teme Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu izbacuje najboljeg naučnika

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu izbacuje najboljeg naučnika

POLJOPRIVREDNI Logo

Katedra za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu odbila je da izabere doktora Dragomira Lukača u zvanje docenta iako ispunjava sve uslove.

Lukač, koji je šest godina asistent na nekoliko predmeta na osnovnim i master studijama, na sednici nije dobio nijedan glas za izbor u zvanje docenta. On je dva puta biran na mesto asistenta,a ove godine je doktorirao i po zakonu više ne može da bude asistent.

Svrstan je u najviši rang istraživača u Srbiji, sa indeksom kompetentnosti 196 a omiljen je i među studentima koji su ga ocenili 4,98 od maksimalnih pet.

Niko mi nije obrazložio zbog čega me neće za docenta, iako sam objavio 112 naučnih radova, od kojih je 18 u prestižnim naučnim časopisima sa SCI liste – kaže Lukač.

Prodekan za nastavu na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu prof. dr Ferenc Bagi objašnjava da je odluka da Lukač ne bude izabran u zvanje docenta doneta tajnim glasanjem i da je sve u skladu sa propisima.

Pravo je katedre da donese ili ne donese odluku o pokretanju postupka za izbora u zvanje, ali može ponovo da odlučuje o izboru – kaže Bagi, a od Poljoprivrednog fakulteta nismo dobili odgovor šta je konkretan razlog da se Lukač ne predloži za docenta.

Na Departmanu za stočarstvo, pored Lukača, genetikom i oplemenjivanjem bavi se samo direktorka departmana Snežana Trivunović koja predaje čak osam predmeta. Protiv nje je, kako saznajemo, predloženo pokretanje postupka pred Odborom za etička pitanja Poljoprivrednog fakulteta zbog sumnji da je plagirala svoju doktorsku disertaciju iz 2006. godine. Jedan od potpisnika prijave bio je i Dragomir Lukač, a u prijavi stoji da je Trivunovićeva prepisala veliki deo doktorata drugog autora objavljenog 1999. godine, a da nije navela izvor.

Snežana Trivunović, direktora Departmana za stočarstvo, kaže da na tom departmanu nije potreban docent.

Razumem da je teško kada neko ostaje bez posla, ali odluka je doneta legitimno. Kolegu koji ima toliko radova svi će oberučke prihvatiti – ističe Trivunovićeva i dodaje da nije plagirala svoju doktorsku disertaciju.

Studenti i naučnici pokrenuli su i peticiju kojom zahtevaju da se Dragomir Lukač primi u zvanje docenta.

Zahtevamo da se konačno stane na put proterivanju vrednih, pametnih i uspešnih ljudi od strane nekvalitetnih pojedinaca koji imaju moć, a kojima je dato pravo da odlučuju ko treba da ostane na fakultetu i da se bavi naukom, te da se igraju ljudskim sudbinama i životima – navodi se u peticiji.

Izvor: Blic
Foto: Poljoprivredni fakultet/Logo