Početna Danas u gradu Održana deseta maturantska parada na Trgu slobode

Održana deseta maturantska parada na Trgu slobode

2016_05_20_14_25_00_ODRŽANA_DESETA_MATURANTSKA_PARADA_NA_TRGU_SLOBODE_Novi_Sad_Opera

Načelnica Gradske uprave za kulturu Vesna Srdanov otvorila je manifestaciju “Ples sa Evropom – maturantska parada” koja je, u organizaciji plesnog kluba “Bolero”, održana po deseti put na Trgu slobode. Oko 1260 novosadskih maturanata plesalo je kvadril zajedno sa maturantima desetak država u Eropi.

Drago nam je što smo bili u mogućnosti da podržimo ovu sportsko-kulturnu manifestaciju u kojoj uživaju mladi i njihovi roditelji, a na radost svih Novosađana – rekla je Vesna Srdanov i poželela sve najbolje novosadskim maturantima.

Prema rečima koordinatora manifestacije “Ples sa Evropom – maturantska parada” Drinke Kecman ove godine bio je odličan odziv maturanta.

Lepo vreme i jako pozitivna atmosfera, to je sve što nam je zapravo potrebno. Izuzetno nam je drago što nam se priključila i ŠOSO “Milan Petrović”, a ti učenici su najveseliji i najbolje plešu. Zahvaljujemo se Gradu Novom Sadu na podršci – istakla je Drinka Kecman.

Prema rečima organizatora namera im je bila da sa Trga udruženi sa mladima iz drugih evropskih gradova pošlju poruku da granice ne postoje i da ples spaja ljude.

Manifestacija pod nazivom “European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples u zaživela je u Srbiji 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Posle Kraljeva 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. i mnogi drugi gradovi među kojima su Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac…

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa (“Slepi miš”), tačno u podne, i pokušavaju da obore Ginisov rekord kao najveći simultani ples na svetu.

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad