Početna Kultura Izložba “Apsolutno sada” u Muzeju savremene umetnosti!

Izložba “Apsolutno sada” u Muzeju savremene umetnosti!

0

msuv-izlozba-jpg_660x330

U okviru izlože “Apsolutno sada”, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, danas u 17 časova Ana Peraica, filozofkinja i teoretičarka umetnosti iz Splita održaće prezentaciju “Cenzura i krijumčarske strategije u suvremenoj umjetnosti”.
Umetnost XX veka se često suočavala sa problemom političke cenzure. Velike episode radikalnih zabrana iznošenja određenog tipa informacija u javnost odvijale su se kako u socijalističkim, tako i postsocijalističkim državama sve do današnjih dana, kaže se u najavi.
U ovoj prezentaciji, koja se osvrće na ulogu političke transgresije u devedesetima i nadalje, rad umetničkog kolektiva Apsolutno biće kontekstualizovan u odnosu na projekt Antologije šverca.

Zbornik The Smuggling Anthologies Reader dostupan je i na sajtu.

Ana Peraica je doktorirala iz oblasti estetika fotografije. Nakon što je diplomirala na Univerzitetu u Zagrebu, u oblasti istorije umetnosti i filozofije, ona je postala istraživač u oblasti teorija umetnosti na Jan van Eick Akademie, u Mastrihtu (Holandija), angažman koji koji je podržao UNESCO – IFPC. Paralelno je pohađala i trogodišnje doktorske studije iz kulturne analize, teorije i interpretacije na ASCA, Univerzitet u Amsterdamu i odbranila rad pod naslovom Fotografija kao dokaz na Univerzitetu u Rijeci.

Peraica je urednica zbornika “Smuggling Anthologies” (Rijeka – Trst – Idrija, 2015).

Autor: Rtv