Početna Kultura Izložba “Četiri mačora” od 4. maja

Izložba “Četiri mačora” od 4. maja

0

Izložba “Cuatro gatos” biće otvorena od četvrtka, 4. maja u 19 časova, u Zbirci strane umetnosti (Dunavska 29).

Biće postavljena do 4. juna.

Izložba predstavlja grafiku kao medij jednih od najznačajnijih umetnika savremenog doba. Poznata imena – Pikaso, Dali, Miro, Tapies, svaki pojedinačno, izuzetno inovativna umetnička ličnost, otvorili su horizonte umetnosti 20. veka i ostvarili nove pravce u likovnom jeziku. Iz tog bogatstva ideja mnogi savremenici traže i nađu stvaralačku pobudu i inspiraciju.

Sva četvorica umetnika izuzetno su plodonosni i stvorili su veoma značajne grafičke opuse. Upravo zbog same tehnologije grafičkog pristupa koji stvaraoca tera ka disciplinovanijem i promišljenijem umetničkom gestu, grafika jeste za posmatrača naročito zanimljiva, jer predstavlja karakter samog umetnika u pročišćenom obliku. Umetnik na grafičku ploču ili litografski kamen nanosi svoj najličniji rukopis, jer je usek u ploču ili potez na litografskom kamenu nepopravljiv i večit.

Na izložbi će biti predstavljeni i radovi iz Pikasovog poslednjeg razdoblja kada mu je grafička ploča služila poput dnevnih zapisivanja meditacija starca uz večitu lepotu ženskog tela i erosa.

Izložba je dobila ime po čuvenom kafiću u Barseloni – “Quatro gatos” (Els Quatre Gats) poznatom po tome što su se u njemu okupljala najveća umetnička imena s početka XX veka, a pre svih Pikaso. Mesto je otvoreno 1897. godine i smatra se centrom modernizma katalonske prestonice.

Izbor dela je sačinjen od strane kolekcionara Lazara i Žive Vujić iz Ljubljane, koji su ujedno i vlasnici svih grafika.

Izvor: 021