Početna Kultura Izložba “Četiri slikara ravnice” od danas u Spomen-zbirci Rajka Mamuzića

Izložba “Četiri slikara ravnice” od danas u Spomen-zbirci Rajka Mamuzića

Izložba “Četiri slikara ravnice” biće otvorena u sredu, 9. maja u Galeriji likovne umetnosti poklon-zbirci Rajka Mamuzića.

Izložba obuhvata dela četiri umetnika iz Poklon zbirke Rajka Mamuzića: Aleksandra Lukovića, Stevana Maksimovića, Boška Petrovića i Zorana Petrovića nastala pedesetih godina prošlog veka u Umetničkoj koloniji Bečej.

U fokusu interesovanja umetnika su lepote ravničarskog predela, nepregledne ravnice, lepote reke Tise, Velikog bačkog kanala. Dijalozi sa prirodom su realizovani kroz formu pejzaža, ali umetnici su se rado posvetili i temama kao što su mrtve prirode, prizori iz cirkusa.

Stevan Maksimović intimno vezan za zemlju od najranijeg detinjstva, u svom delu je poetizovao prirodu. U delima Boška Petrovića nastalim u duhu ekspresivnog kolorizma, brzih i ekspersivnih poteza u kojima nema zadržavanja na sporednim detaljima, priroda je uprošćena, svedena. Umetnički stav velikog zaljubljenika u pejzaž Zorana Petrovića je na granici realnog, poetskog i ekspresivnog. Aleksandar Luković umetnik izrazite sklonosti za satiru u idealizovan pejzaž je uveo klovnove.

Autorka izložbe je viši kustos Jovanka Stolić.

Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 30. maja.