Početna Kultura Izložba crteža “Pripremi, Prozor, Sad!” Borisa Injca od ponedeljka u Galeriji SULUV

Izložba crteža “Pripremi, Prozor, Sad!” Borisa Injca od ponedeljka u Galeriji SULUV

0

Izložba crteža “Pripremi, Prozor, Sad!” Borisa Injca biće otvorena u ponedeljak, 22. jula u Galeriji SULUV.

Radovi nastaju rane 2018. godine reaktivnim izlivom brzih crteža koji posmatraju, proživljavaju i intuitivno skiciraju duhovna i fizička stanja prisutna u distanciranju, razdvajanju i razilaženju ljudi. Tema možda naivno iskrena, no definitivno nepopravljivo bezvremenska inspiracija i siže stvaranja. Rad “Bez imena u raju ili paklu” je uvod u ta stanja prikazana u roju, vrtlogu lica, tela i simbola. Šta sve pulsira u usporenim momentima putovanja kroz ta razmišljanja koja čine ljudski život punim izazova i iskušenja. Grupne kompozicije asociraju na čistilište ili ritualističku scenu, a i ostali radovi sugerišu jedno mutirano stanje uparenih kontrasta, dualizama kao prostora između dve stvarnosti kao i unutrašnje borbe dobra i zla. Ta celina čiji vibrirajući izraz puni i prazni, provodi kroz san i prolazi kroz stvarnost do konačnog zamora od sećanja i osećanja. Prozori se otvaraju i oslobađaju, redukuju zagledavanje u sebe kroz luftiranje. Naslov izložbe je više kao “zaslov”, jer buđenje unutrašnjeg je u neku ruku i destinacija ove kreativne tranzicije.

Boris Injac je rođen u Odžacima, diplomirao je u Londonu na Central Saint Martins College of Arts & Design – 1998. na odseku za slikarstvo – Fine Art Painting BA (Hons).

Oblasti njegovih interesovanja su raznolike i njegov rad je povezan i neminovno vuče korene iz tema raseljavanja sa elementima tragikomičnih odgovora i pitanja o savremenom i samostalnom otuđenju ljudi od ljudskog kao i čoveka od čovečanstva. Umetnik je u konstantnom preispitivanju sebe i prostora oko sebe što smatra zadatkom svakog umetnika, tako da su traganje i tumačenje različitih spoznaja u tom traganju osnovni pokretači njegovog delovanja.

Izlagao je u Londonu na grupnim i samostalnim izložbama, deo je kreativne londonske scene i kao takav uključen u mnoga dešavanja i događaje. Njegovi radovi se nalaze u nekoliko privatnih kolekcija širom sveta. Trenutno živi i stvara na relaciji London – Novi Sad.

Otvaranje izložbe je u 20 časova, a postavka se može pogledati do 2. avgusta.

Izvor: 021
Foto: SULUV