Početna Kultura Izložba “Čurug na udaru imperija”

Izložba “Čurug na udaru imperija”

U Muzeju Vojvodine večeras u 19 sati biće otvorena izložba “Čurug na udaru imperija” – 20 godina arheološke ekspedicije, autora Stanka Trifunovića, muzejskog savetnika-arheologa.

Izložba će prikazati rezultate najveće arheološke ekspedicije u Vojvodini, u poslednjih pola veka. Od lokaliteta koji je bio gotovo nepoznat, Stari vinogradi u Čurugu, su postali značajan pojam u srpskoj arheologiji.

Osnovna ideja izložbe je da posetiocu što vernije dočara svakodnevni život minulih epoha, od mlađeg gvozdenog doba do kraja turske vlasti. Od dečje kolevke, preko zanata i ratovanja do odnosa prema mrtvima i religije.

Kroz predmete svakodnevnog života, ali i retke, stare zapise onovremenih istoričara, izložba će osvetliti davno nastale istorijske pojmove i imena naroda koji postoje i danas, dok su drugi ostali samo u istorijskom pamćenju. Tragove burnih događaja koji su oblikovali budućnost ovog dela Evrope, dugogodišnjim sistematskim iskopavanjem, otkrili su i prepoznali arheolozi.

Stara ideja muzejskih dijarama, primenjena prvobitno pre više od sto godina, sada će biti realizovana savremenim tehničkim sredstvima, novim tehnologijama u formi kompjuterske animacije i proširene stvarnosti.

Izvor: RTV
Foto: Promo/Muzej Vojvodine

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here