Početna Gradske teme Nevakcinisana deca neće moći da idu u novosadske vrtiće bez potvrde

Nevakcinisana deca neće moći da idu u novosadske vrtiće bez potvrde

Roditelji sve dece koja pohađaju vrtiće “Radosnog detinjstva” u Novom Sadu moraće ustanovi da donesu potvrdu da je dete vakcinisano, saznaje “021”.

Oni roditelji koji odbiju da postupe po obaveštenju predškolske ustanove u Novom Sadu neće imati pravo da dovedu dete u vrtić.

Naime, Ministarstvo zdravlja podsetilo je početkom meseca novosadske vrtiće da je za boravak dece u ovim kolektivima neophodna potvrda izabranog lekara da je dete zdravo i uredno vakcinisano, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Takođe, deca koja imaju neku privremenu ili trajnu kontraindikaciju, zbog koje nisu mogla da budu vakcinisana, moraju da imaju potvrdu o istom.

S obzirom na to da je u Novom Sadu trenutno epidemija malih boginja, ustanova je pojačala nadzor i obavestila sve roditelje da će proveravati vakcinalni status svakog upisanog deteta. U narednim danima će biti održan niz roditeljskih sastanaka kako bi se roditeljima predočile činjenice, zakonske obaveze i uslovi u kojima je jedino moguće da deca borave u vrtiću i da ne budu ugrožena.

– S navedenim u vezi, obaveštavate se da su roditelji dužni da sarađuju sa vaspitačima i zaposlenima u Ustanovi, te da su dužni da prilikom povratka deteta u vrtić zbog odsustva radi preležane bolesti donesu potvrdu od izabranog lekara da je dete zdravo i da može da pohađa vrtić. Napominjemo da deca čiji roditelji ne prilože navedenu potvrdu izabranog lekara neće biti primljena u kolektiv dok je ne dostave – navodi se u dopisu direktorke “Radosnog detinjstva” Mirjane Đurđev.

Ovaj dopis izazvao je revolt manjeg broja roditelja koji kategorično odbijaju da vakcinišu svoju decu i time direktno dovode u opasnost ne samo svoju, već i tuđu decu. Ovi roditelji imaju izbor da ne vakcinišu decu, ali onda moraju da prihvate da im deca neće smeti među drugu decu u vrtić.

Kako za “021” kaže koordinatorka Službe Preventivno-zdravstvene zaštite “Radosnog detinjstva” Ljubinka Vujić, zakon je jasan i ustanova mora da ga poštuje. Zato će se u narednim danima od roditelja prikupljati podaci o vakcinacijama mališana, a koji će potom biti analizirani. Deca roditelja koji ne budu predočili dokaze o vakcinaciji neće moći da idu u vrtiće, dok će moći da borave mališani kojima je vakcinacija odložena zbog trenutnog zdravstvenog statusa. Ona pojašnjava da je situacija trenutno nerazjašnjena jer nije poznato koliko tačno dece nije vakcinisano i iz kojih razloga, ali će se sve znati u narednom periodu i biće poslata povratna informacija Ministarstvu zdravlja.

– Niko roditelje ne prisiljava da vakcinišu decu, ali im poručujemo da mi moramo da poštujemo zakon. Ako je vaša odluka da ne vakcinišete dete, mi njega ne smemo da primimo u kolektiv. Trenutno sva deca borave u vrtiću, dok ne budemo imali analizirane podatka – napominje Vujić za naš portal.

Inače, do sada nije prijavljen niti registrovan nijedan slučaj zaražene dece u novosadskim vrtićima. Postoje, doduše, dva slučaja zaraženih odraslih osoba – jedna servirka u objektu u Begeču hospitalizovana je zbog morbila, dok s posla su udaljene tri osobe koje s njom bile u kontaktu, a postoji i sumnja da je zaražena jedna vaspitačica vrtića “Zvončica”. Potvrda ovih sumnji čeka se iz “Torlaka”.

U ustanovi apeluju na roditelje da brinu o svojoj deci i imaju u vidu zdravlje svih mališana u kolektivima.

Inače, ove godine će biti podnete i krivične prijave protiv poznatih ličnosti koje su doprinele da se širi panika i dezinformacije u vezi sa vakcinisanjem.

Grupa lekara i roditelja sakupila je dokazni materijal i podneće 35 krivičnih prijava protiv protiv javnih ličnosti, administratora grupa i drugih koji se protive vakcinisanju dece. Među njima su Jelena Karleuša, Mirjana Bobić Mojsilović, Maja Volk, Miroljub Petrović i pojedini lekari zbog kojih je, kako smatraju u grupi, rapidno opao broj vakcinisane dece, što je prouzrokovalo epidemiju malih boginja u Srbiji.

Izvor: 021/Gorica Nikolin
Foto: Ilustracija/Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here