Početna Sport Anja Crevar i Uroš Nikolić, šampioni “Evrope 2018”

Anja Crevar i Uroš Nikolić, šampioni “Evrope 2018”

0

U organizaciji Plivačkog kluba “Novi Sad” juče je održan plivački miting “Evropa 2018”. Nastupilo je 400 plivača i plivačica od pioniorskog do seniorskog uzrasta iz 29 klubova iz Srbije, dva iz Hrvatske i jednog kluba iz Mađarske. Posle 16 disciplina u muškoj i isto toliko u ženskoj konkurenciji najbolji takmičari nastupili su u trkama “Evropa” na 50 m slobodnim stilom.

Reč je o trkama na ispadanje u kojim su najbolji nastavljali učešće do konačnog finala, gde su trijumfovali Anja Crevar iz pančevačkog “Dinama” i Uroš Nikolić iz novosadske “Vojvodine”.

Na osnovu celodnevnog učinka, nagrade su dobili i plivači sa najviše osvojenih bodova, a to su Kristijan Lakatoš iz “Vojvodine” i ponovo Anja Crevar.

– Došla sam na ovo takmičenje da proverim svoju formu posle visinskih priprema, zadovoljna sam rezultatom na 200 metara slobodnim stilom, a nagrade su dobrodošle kao motivacija i podstrek za dalje treninge i takmičenja – kaže Anja i dodaje da je zbog mnoštva trka ovo bilo naporno takmičenje.

Ona kaže da jedino na kraćim distancama u našoj zemlji postoje plivačice koje mogu da joj pariraju, te da se nada da će osvanuti bolji dani za srpsko plivanje u ženskoj konkurenciji.

– Sledećeg meseca ću imati pripreme u Južnoj Africi, a glavno takmičenje ove godine je Evropsko prvenstvo u Glazgovu – kaže Anja i dodaje da se nada finalu na tom takmičenju u svojoj prvoj seniorskoj sezoni.

Najuzbudljivija trka na mitingu u organizaciji Plivačkog kluba “Novi Sad” bila je trka “Evropa” u kojoj se plivalo na ispadanje, a prvi je stigao naš reprezentativac Uroš Nikolić.

– Mislim da sam ostvario dobar rezultat na 100 metara kraul, s obzirom na to da je početak godine, kao i da je ostvareno vreme 70-80 stotinki od A norme za evropsko prvenstvo, a imam još mesec dana do državnog prvenstva pa će se tempo pojačavati kako bih tada bio najspremniji – kaže Uroš.

On ističe da mu je na pripremama reprezentacije pripala čast da trenira sa Velimirom Stjepanovićem, trenutno našim najboljim plivačem, što ga je veoma motivisalo na treninzima.

Kuriozitet je da je većina reprezentativaca u novosadskoj “Vojvodini”, a Uroš ističe da je u tom klubu selektor Beretić oformio dobar sparing tim, te da su dobri uslovi i pozitivna atmosfera osnova za ostvarivanje dobrih rezultata.

On ističe da su Mediteranske igre i Evropsko prvenstvo u Glazgovu njegovi glavni ciljevi ove godine, te da mu je, zbog nastupa u štafeti Srbije (4 x 100 metara), prioritet disciplina 100 metara kraul.

Urošev klupski drug Kristijan Lakatoš proglašen je za najboljeg plivača tog mitinga, a on ističe da je za ovo priznanje bilo potrebno da se plivaju četiri discipline, te da je zbir bodova odlučivao pobednika.

– Plivao sam na 50, 100, 200 metara prsnim stilom, kao i 100 metara kraul, a s obzirom na to da sam nastupio na ovom takmičenju iz punog treninga, kao i da sam ostvario lični rekord, verujem da mi je forma u usponu – kaže Kristijan i dodaje da je u Novom Sadu dobra ekipa plivača, koja se druži i međusobno podržava, pa su samim tim svi napori lakši.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay