Početna Kultura Izložba “Doček u Novom Sadu kroz vekove i tradicije” u Gradskoj biblioteci

Izložba “Doček u Novom Sadu kroz vekove i tradicije” u Gradskoj biblioteci

0

U izlozima Gradske biblioteke u Novom Sadu, u Dunavskoj 1, naši sugrađani, ali i svi posetioci, od 4. januara mogu pogledati zanimljivu tematsku izložbu – Doček u Novom Sadu kroz vekove i tradicije, u kojoj se prikazuju Nova godina i Božićni praznici, kroz čestitke i zapise svih konfesija Novog Sada, kao i istorija darivanja, blagdanskih želja i vremena slavlja.

Izložba je nastala u uspešnoj međuinstitucionalnoj saradnji Gradske biblioteke u Novom Sadu, Muzeja Grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine, a podržana je od strane Grada Novog Sada.

Autorka izložbe je Dragana Drobac Milošević, pomoćnica direktora Gradske biblioteke u Novom Sadu, dok su autori tekstova bibliotekari Slobodanka Čerevicki, Aleksandra Grujin i Miloš Pankov.

Fotografije čestitki su pozajmljene iz fundusa Muzeja Grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine, a crteži iz „Nevena” iz fonda Zavičajne zbirke Gradske biblioteke.

Svaka od čestitki sadrži i tekst koji je pošiljalac upućivao primaocu, te na taj način one prikazuju istoriju i sudbine naših predaka i Novosađana svih veroispovesti, počev od 1800. godine.

Sam koncept izložbe je jedinstven, s obzirom da je postavljena u izlozima Gradske biblioteke, te tako dostupna posetiocima tokom celog dana, a obuhvata 11 panoa – 11 tematskih celina, čija je okosnica umetnička proslava Doček u Novom Sadu.

Izložba Doček u Novom Sadu kroz vekove i tradicije predstavlja Biblioteku, ne samo kao ustanovu bogate i znamenite prošlosti, već i kao ustanovu kulture modernog tipa, koja funkcioniše po principu intenzivne interakcije između znanja koje čuva u svojim fondovima, i korisnika zainteresovanih da to znanje otkriju.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo / Gradska biblioteka