Početna Kultura Izložba “Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu” u Beljanskom

Izložba “Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu” u Beljanskom

0

Izložba “Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu” biće otvorena danas, 8. avgusta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Autorke izložbe su Milica Orlović ČobanovMarta Đarmati (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) i Aleksandra Rešnjak Pešić (dizajn postavke).

Kroz projekat “Muzej mladih” podržanom od strane Fondacije “Novi Sad 2021”, u saradnji sa partnerima Teatrom mladih “Mišolovka”, Udruženjem građana “Umivanje” i Školom za dizajn “Bogdan Šuput”, prošlo je više od sto srednjoškolaca iz Novog Sada i Zone 021 (Opština Irig), koji su se na pozorišnim, filmskim, izložbenim kreativnim radionicama upoznavali sa bogatom istorijom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i kulturom Novog Sada.

Saradnja Spomen-zbirke i institucije obrazovanja kao što je Škola za dizajn “Bogdan Šuput” od izuzetnog je značaja, kada je reč o negovanju mlade publike i razvijanju njihove svesti o kulturnom nasleđu Novog Sada. Mladima je kroz učešće u različitim programima, poput druženja sa Milanom Isakovićem, naslednikom Pavla Beljanskog ili slikanja mrtve prirode po uzoru na veliku umetnicu Ljubicu Cucu Sokić, bilo omogućeno da iz sasvim drugog ugla spoznaju darodavca Pavla Beljanskog, njegovu kolekciju i vreme u kojem je predstavljena javnosti, davne 1961. godine.

Na izložbi u Spomen-zbirci biće prikazano tridesetak radova polaznika smerova likovni tehničar i dizajn grafike (od I do III razreda), inspisiranih pričom o umetnicima iz kolekcije i njihovim delima. Sama postavka u vidu “muzejskog kovčega” osmišljena je u zajedničkom radu kustosa Spomen-zbirke, učenika i dizajnerke postavke Aleksandrom Rešnjak Pešić, s idejom aktivnijeg uključivanja mladih u osmišljavanje, realizovanje i promovisanje kulturne ponude svog grada.

Otvaranje izožbe je u 20 časova, a postavka se može pogledati do 31. avgusta.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay