Početna Kultura Izložba “Laboratorija prostora 2.0” od sutra u Rektoratu

Izložba “Laboratorija prostora 2.0” od sutra u Rektoratu

0

Izložba “Laboratorija prostora 2.0” biće otvorena u utorak, 3. decembra u Paviljonu i Centralnom holu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

U pitanju je izložba radova studenata, asistenata i nastavnika Departmana za arhitekturu i urbanizam nastalih u periodu od 2016. do 2019. godine.

Komesari izložbe su prof. dr Jelena Atanacković Jeličić i prof. dr Tatjana Dadić Dinulović, a izložba je organizovana u četiri celine.

I Scenska laboratorija 2.0: Ideologija i(li) Šta da se radi?

Otvaranje: utorak, 3. decembar u 18h, može se pogledati do 6. decembra

Scenska laboratorija 2.0 podeljena je u dve podceline i inspirisana uvodnim tekstom Radivoja Dinulovića pod nazivom Ideologija, ili “Šta da se radi?”. Prvi deo izložbe, Ideologija, predstavlja radove nastavnika koji su, preispitujući ovaj pojam, pokušali da daju lični poetički odgovor na ovu temu. Drugi deo pod nazivom Šta da se radi? prikazuje radove studenata nastale u nastavi scenske arhitekture, tehnike i dizajna, na sva tri nivoa studija. Studenti su se bavili uspostavljanjem stvaralačkog odnosa prema tri teme: prošlosti (koja pripada nastavnicima), sadašnjosti (koju žive) i budućnosti (koju pokušavaju da zamisle). Radovi obuhvataju upotrebu različitih izražajnih sredstava i medija u oblasti scenske arhitekture i dizajna.

Kustos izložbe: Mia David
Ko-kustosi izložbe: Dragana Vilotić i Slađana Milićević
Dizajn izložbe: Mia David, Dragana Vilotić i Slađana Milićević
Produkcija izložbe: Janko Dimitrijević i Andrija Dinulović
Tehnička realizacija izložbe: Vladimir Savić i tim studenata Scenske arhitekture, tehnike i dizajna

II Digitalna laboratorija 2.0

Otvaranje: utorak, 10. decembar u 18h, može se pogledati do 13. decembra

Digitalna laboratorija 2.0 prikazuje radove sa fokusom na temu primene digitalnih alata u procesu dizajna. U okviru izložbe biće prikazani različiti pristupi koji uključuju primenu različitih tehnika i tehnologija aktuelnih u savremenoj arhitekturi, dizajnu i umetnosti. Radovi obuhvataju eksperimentalne umetničke radove kao i realizovana arhitektonska i umetnička dela iz oblasti tehnologija virtualne realnosti, augmentovane realnosti, arhitektonske vizualizacije, digitalnog dizajna i digitalne fabrikacije (3D štampa, robotska fabrikacija, CNC fabrikacija).

Kustos izložbe: Bojan Tepavčević
Dizajn izložbe: Marko Vučić
Produkcija izložbe: Marko Jovanović

III Arhitektonska laboratorija 2.0

Otvaranje: ponedeljak, 16. decembar u 18h, može se pogledati do 20. decembra

Arhitektonska laboratorija 2.0 prikazuje stručno-umetničke radove iz oblasti arhitekture i urbanizma studenata i nastavnika Departmana za arhitekturu i urbanizam nastalih u periodu od 2016-2019. godine. Izložba obuhvata prikaz različitih pristupa arhitektonskom projektovanju prostora, projekte enterijera, prostorne instalacije koje objedinjuju istraživanje savremenih teorija i tehnologija, istraživanje urbanog pejzaža kao i projekte iz sfere zaštite graditeljskog nasleđa.

Kustos izložbe: Ivana Miškeljin
Dizajn izložbe: Milenko Radović

IV NewNess

Trajanje: Od 3. do 20. decembra

Četvrtu, zajedničku celinu Laboratorije prostora 2.0 čini izložba NewNess na kojoj je predstavljena celokupna produkcija Departmana za arhitekturu i urbanizam, tj. skup raznovrsnih arhitektonskih projekata, urbanističkih istraživanja, kao i umetničkih radova koji su proistikli iz vešeslojnog istraživanja i delovanja velikog broja autora i autorskih timova. Ova izložba prethodno je prikazana u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku u periodu 15-25. aprila 2019. godine.

Kustosi izložbe: Ivana Miškeljin, Bojan Tepavčević i Mia David

Izvor: 021
Foto: PIxabay