Početna Kultura Izložba “Lica Bačke” u Baču

Izložba “Lica Bačke” u Baču

0

Izložba fotografija “Lica Bačke” poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige biće otvorena u holu Narodne biblioteke Vuk Karadžić u Baču u četvrtak, 28. aprila 2022. godine u 18 sati.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ovu je izložbu umetničkih fotografija do sada predstavio publici u više mesta u Bačkoj, te susednoj Mađarskoj, a sada će četrdesetak fotografija portreta, nastalih u proteklih par decenija širom Bačke, biti predstavljeno i u Baču.

Augustin Juriga rođen je 1947. godine u Subotici. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Radeći kao fotograf u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica (1980.-1996.), stekao je ugled i ostvario trajnu prepoznatljivost svojih dela jedinstvenim snimcima vojvođanske arhitekture, objekata i predmeta etnografske građe, posebno vezane uz Dužijancu. Omiljeni su mu motivi i subotičko pozorište, groblja, Gradska kuća, događaji oko Međunarodnog festivala pozorišta za decu, urbana Amerika, Pakistan te ljudi i njihova lica.

Objavljene su mu knjige: fotomonografija Salaši u mom oku (1997.), za koju dobija posebno priznanje Dr. Ferenc Bodrogvári, monografija Ris (2003.) i katalog mađarskih narodnih običaja Zaostavština predaka (2000.). Fotografije su mu prateći umetnički element monografija o Subotici Boška Krstića i Arhitektura secesije u Vojvodini Bele Durancija. Na temu grada realizovao je više kalendara, za neke od njih je nagrađen. Gradsko priznanje Pro urbe dobija 2005. godine.

Fotografije su izlagane na kolektivnim i samostalnim izložbama.

Izvor: zkvh.org.rs
Foto: Promo