Početna Kultura Izložba “Medicinski instrumenti dr Milana Simonovića” u Kliničkom bolničkom centru Vojvodine

Izložba “Medicinski instrumenti dr Milana Simonovića” u Kliničkom bolničkom centru Vojvodine

0

Otvaranje izložbe “Medicinski instrumenti dr Milana Simonovića” u novom depandansu Muzeja Vojvodine “Medicinska muzejska zbirka – Pasterov zavod” upriličeno je juče, 18. maja u 18 časova, u Kliničkom bolničkom centru Vojvodine (Hajduk Veljkova 1).

Autori izložbe su Snežana Dobrić, viši kustos – istoričar, prof. dr Dušan Lalošević i prof. dr Milana Obradović Tomašev.

Depandans Muzeja Vojvodine nalazi se u kući Adolfa Hempta, u kojoj je otvorena izložba medicinskih instrumenta i ličnih predmeta koji su sastavni deo legata dr Milana Simonovića.

Dr Milan Simonović rođen je u Sremskoj Kamenici, 10. oktobra 1876. godine. Školovao se u Sr. Kamenici, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, a studije medicime završio je u Beču, 1902. godine. Specijalizirao je hirurgiju u Rudolfwiner haus-u, Bilrotovoj zadužbini u Beču, zatim ginekologiiju u Maria Theresia Frauenhospital-u.

Pohađao je brojne kurseve iz različitih oblasti medicine i tako usavršavao svoje znanje koje je bilo od velike pomoći dok je prolazio golgotu Prvog svetskog rata, za šta je bio nagrađen ordenom.

Kao gradski fizik (lekar) nastavio je svoj rad posle rata, bio je izuzetno svestran i u svojoj praksi bavio se svim oblastima medicine.

Za vreme Drugog svetskog rata, ustaše su ga penzionisale i tada nastavlja svoj rad u privatnoj ordinaciji u Petrovaradinu.

Radio je do 1959. godine, do svoje 83 godine života.

Izvor: NSU
Foto: Promo