Početna Kultura Izložba “Message in a bottle” od danas u Malom likovnom salonu

Izložba “Message in a bottle” od danas u Malom likovnom salonu

0

Izložba “Message in a bottle” autora Miodraga Miljkovića Mije, biće otvorena u ponedeljak, 25. novembra u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Izložba će biti otvorena u 20 časova, a postavka se može pogledati do 6. decembra.

O izložbi:

“…Korpus slika sa motivima flaša, koje trenutno slika Miodrag Miljković, sasvim su bliske konceptu mrtve prirode morandijevskog tipa – kako zbog sličnosti motiva, tako zbog osnovne slikarske namere i namene. Jer, sadržaj slike je bitan podatak – samo na prvi pogled, zbog prepoznatljivosti naslikanog predmeta. No, umnožavanje multipliciranih flaša, brojna iskrivljenja i deformacije, slobodan izbor boja, a pogotovo specifičan način izložbene prezentacije u kojoj se različite slike ‘naslanjaju’ jedna na drugu čineći kompleksne motivske celine – dokaz su umetnikove težnje da ostvari neku vrstu totalne slike, slike koja postoji sama za sebe pred posmatračem, koja nudi dinamiziranu i dobro ritmovanu plastičku celinu, koja unutar sopstvene (slaganjem ostvarene i produžene) kompozicije nameće ideju motivskog jedinstva – ali i ideju jedinstva sveta! A danas je to sasvim adekvatna i važna poruka – u vremenu brojnih poremećenih odnosa među ljudima, u prirodnom okruženju, u sve češćim ‘sukobima’ ljudi i tehnologije… Miodrag Miljković zapravo pokazuje važnost tzv. malih stvari, ‘sitnica koje život znače’, osobenosti koje održavaju dijalektički proces i karakter sveta, koje podržavaju njegov (zapravo: naš) opstanak…” (Sava Stepanov)

O autoru:

Miodrag Miljković Mija (1956), završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu (1982). Aktivno stupa na likovnu scenu odmah nakon studija, a od 1984. godine paralelno se bavi i pedagoškim radom. Član je SULUV i Likovnog kruga. Osnivač je Galerije KUL “Lavirint”, Novi Sad (2013). Dobitnik nagrade za slikarstvo na 13. Novosadskom salonu (1984).

Izvor: 021
Foto: Pixabay/Ilustracija