Početna Kultura Izložba “Milankovićev kanon osunčavanja Zemlje” od danas u Novom Sadu

Izložba “Milankovićev kanon osunčavanja Zemlje” od danas u Novom Sadu

0

milutin_milankovic

Izložba “Milankovićev kanon osunčavanja Zemlje” otvorena je danas u Izložbenom paviljonu i holu Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Koautor izložbe Aleksandar Petrović rekao je da izložba predstavlja Milankovićeva dostignuća, za koja kaže da su najveći domet do kojeg civilizacija može da dođe.

Milanković je uspeo da otkrije sklad između onoga što se dešava na nebu i onoga što se dešava na Zemlji – izjavio je Petrović i dodao da je Milanković bio nesavremeni mislilac koji se nije priključivao naučnim trendovima, već je čitav život pisao jednu knjigu.

Po današnjim kriterijumima, on ne bi ni bio priznat kao naučnik. Ali, u nauci na prvom mestu mora da bude kvalitet a ne kvantitet – istakao je Petrović.

Milutin Milanković (1879-1958) bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, redovni profesor nebeske mehanike na Univerzitetu u Beogradu i popularizator nauke.

Bio je prvi srpski doktor tehničkih nauka i najcitiraniji srpski naučnik svih vremena, pionir u raketnom inženjerstvu, potpredsednik SANU u tri mandata, direktor Astronomske opservatorije u Beogradu, član i reosnivač Komisije 7 za nebesku mehaniku Međunarodne astronomske unije.

Milanković je dao dva fundamentalna doprinosa nauci. Prvi doprinos je “Kanon osunčavanja Zemlje” koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema, a drugi je teorijsko objašnjenje Zemljinih dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce, danas poznato kao Milankovićevi ciklusi.

Milankovićevi ciklusi objašnjavaju pojavu ledenih doba tokom geološke prošlosti Zemlje, kao i klimatske promene na Zemlji koje se mogu očekivati u budućnosti.

Izložba će biti otvorena do 30. juna.

Izvor: Tanjug; FoNet
Foto: Ilustracija