Početna Kultura Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici: Gostovanje Moderne galerije iz Zagreba

Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici: Gostovanje Moderne galerije iz Zagreba

0

U četvrtak 3. decembra, u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba Miroslav Kraljević i sledbenici autora dr Zvonka Makovića. Izložbu će otvoriti Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.

Page1 - CopyKao rezultat višegodišnje međumuzejske saradnje Moderne galerije i Umjetničkog paviljona iz Zagreba i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, krajem tekuće i početkom naredne godine publika je u prilici da pogleda dve reprezentativne izložbe u dve države: Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom Paviljonu u Zagrebu (19. 11. 2015 – 10. 01. 2016) i Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu (3. 12. 2015 – 21. 02. 2016).

Autoportret s lulom 1920
Autoportret s lulom 1920

Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici predstavlja izbor od 68 vrhunskih ostvarenja iz zagrebačke Moderne galerije koji prati genezu i razvoj hrvatskog modernizma u prve tri decenije 20. veka. Među 11 autora, postavkom dominira Miroslav Kraljević sa 24 eksponata.
Mada je živeo kratko (1885–1913), Kraljević je svojim slikarstvom označio početak novog razdoblja hrvatske umetnosti približivši je matičnoj liniji evropskog, posebno francuskog modernizma, zahvaljujući usvajanju i transformaciji uticaja na liniji koja od Manea vodi ka Sezanu.

M. Kraljevic, Djevojka s modrim carapama 1912.
M. Kraljevic, Djevojka s modrim carapama 1912.

Kraljevićev uzor najviše su sledili slikari Zlatko Šulentić, Milan Štajner i Marijan Trepše. Kao pripadnik visoke buržoazije ali istovremeno duboko svestan društvenih nepravilnosti, Kraljević je uveo nove sadržaje u hrvatsko slikarstvo temama iz modernog, urbanog života, što će na svoj način dalje razvijati slikari poput Milovoja Uzelca ili Vilka Gecana.

M. Kraljevic, Autoportret sa psom, 1910.
M. Kraljevic, Autoportret sa psom, 1910.

Takođe, njegovi pionirski doprinosi u razvoju hrvatskog ekspresionizma utkani su u stvaralaštvo i drugih autora – Ignjata Joba, Marina Tartalje, Save Šumanovića i Petra Dobrovića – slikara čija dela je i Pavle Beljanski uvrstio u svoju kolekciju. Sa osam eksponata, Sava Šumanović je posle Kraljevića najzastupljeniji umetnik na izložbi Miroslav Kraljević i sledbenici, čime je istaknut njegov značaj u transformaciji Kraljevićevih uticaja i davanju novih smernica ne samo u hrvatskom već i u srpskom slikarstvu početkom dvadesetih godina prošlog veka.
Izložbu Miroslav Kraljević i sledbenici prati obiman, bogato ilustrovan katalog, sa tekstovima dr Zvonka Makovića i dr Jasne Jovanov. Kustosi izložbe su Milica Orlović Čobanov i Jasmina Jakšić Subić.

S. Sumanovic, Autoportret, 1925.
S. Sumanovic, Autoportret, 1925.

Predstavljajući značajan kulturni događaj za Novi Sad i kretanja u srpskoj kulturi uopšte, izložba će biti upotpunjena nizom edukativnih programa, uključujući stručna tumačenja postavke, predavanja, filmske projekcije, koncerte, kreativne radionice i sl. Prateći program izložbe ostvaren je u saradnji sa Akademijom umetnosti, Filozofskim fakultetom (Odsek za medijske studije, Odsek za pedagogiju), Školom za dizajn „Bogdan Šuput”, kao i sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo”, uz angažovanje volontera sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS kao i iz Udruženja penzionera Grada Novog Sada.
Projekat međumuzejske saradnje čiji su rezultat izložbe Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne i Miroslav Kraljević i sledbenici, vođen je idejom o komparativnom sagledavanju glavnog toka jugoslovenskog modernizma u periodu između dva svetska rata.
Kao takav, on ukazuje na preplitanje uticaja koji su umetnost prve polovine 20. veka iz ovog regiona uključili u deo evropskog nasleđa.
Realizaciju čitavog projekta podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklada „Hrvatska kuća – Croatia House“, Nacionalni komitet ICOM-a Srbije i medijski pokrovitelji Color Press Group, RTV Srbije, RTV Vojvodine, Politika, Dnevnik, SeeCult, Art magazin, Hrvatska riječ, Breakfast portal i druge medijske kuće.

Radno vreme Spomen-zbirke Pavla Beljanskog biće promenjeno tokom trajanja izložbe.
Postavka se može razgledati od srede do nedelje od 11 do 19 časova, četvrtkom od 14 do 22 časa. Ponedeljkom i utorkom muzej je zatvoren za publiku.