Početna Danas u gradu OŠ “Miroslav Mika Antić” ugostila decu sa Kosova i Metohije

OŠ “Miroslav Mika Antić” ugostila decu sa Kosova i Metohije

deca sa kosova

OŠ “Miroslav Mika Antić” ove godine uzela je aktivno učešće u projektu “Moje sunce” jedna škola za jedno dete. Cilj akcije je materijalna i psiho-socijalna podrška socijalno najugroženijoj deci koja žive u izolovanim sredinama na Kosovu i Metohiji. Škola je ugostila blizance iz Gazivode, kojima je ovo prva poseta u Novom Sadu.

Akcija je osmišljena da se ugosti jedno dete, međutim mi smo se odlučili da ugostimo dvoje, s obzirom da je interesovanje naših roditelja i učenika bilo veliko. Primili smo brata i sestru Miljana i Miljanu Sinadinović uzrasta od 10 godina. Deca su smeštena u porodici naših učenika, a posećuju i porodice ostale dece koja su u grupi sa njima“, izjavila je pedagog Danijela Grandić.

Danijela pedagogo

Deca ovih nekoliko dana koliko borave u Novom Sadu uživaju u svim aktivnostima koje su smišljene sa namerom da im vreme bude ispunjeno i lepo.

Najlepši mi je Dunav jer je velik i Tvđava sa koje se vidi ceo Novi Sad i reka koja je velika“, rekla je Miljana devojčica koja je u gostima u Novom Sadu.

Osnovna škola Miroslav Mika Antić pored učešća u ovoj akciji obezbedila je ove godine uslove kako bi jedno dete prvi put otišlo na more. Ovo je prvi put da škola Miroslav Mika Antić učestvuju u akciji “Moje sunce”, a u najavi su ista aktivnost svake naredne godine.

deca sa kosova1

Namera je da osnovna škola podrži jedno materijalno ugroženo dete, a po socijalnoj anamnezi i preporuci nadležnih Centara za socijalni rad, u pogledu boravka i oporavka na moru, školskom priboru, opremi za sport, knjigama, obući, odeći, igračkama i ostalim potrepštinama koje detetu nedostaju, kao i da kad je saradnja uspostavljena dete dođe u posetu i bude gost škole. Cilj je da jedna škola kroz aktivnosti đaka i đačkog parlamenta, preuzme brigu o potrebama samo jednog socijalno ugroženog deteta tokom njegovog školovanja, a da što veći broj škola prihvati ovaj model.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržva inicijativu i pruža načelnu podršku ovom planu, aktivno je uključeno i informisano o svim fazama realizacije.

Autor i foto: Ljiljana Kozarev