Početna Kultura Izložba “Nemojte nas zaboraviti” u Novom Sadu

Izložba “Nemojte nas zaboraviti” u Novom Sadu

0

Izložba “Srbija 1914 – 1918. Nemojte nas zaboraviti” biće otvorena u petak, 19. oktobra, u Muzeju grada Novog Sada, najavili su iz ove institucije kulture.

Izložba je nastala kao deo projekta obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u koprodukciji Muzeja grada Novog Sada, Vojnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja Šapcu.

Izložbu autorski potpisuje tim sastavljen koji čine Gordana Bulović, Muzej grada Novog Sada, Mirko Peković, Vojni Muzej Beograd, Branislav Stanković, Narodni muzej Šabac.

Izložba je završetak projekta “Nemojte nas zaboraviti” započetog još 2014. godine.

Po jednim projektom svake godine, od te 2014. godine, ovaj tim autora je pravljenjem izložbi, štampanjem knjiga, snimanjem dokumentarnih filmova, držeći tribine, obeležavao sto godina od Velikog rata.

Na otvaranju izložbe planirano je projektovanje sedmominutne 3D animacije Velikog rata 1914 – 1918.

Ova animacija biće na zgradi Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Urađene su izuzetne rekonstrukcije po originalnim nacrtima.

Posetioci će biti u prilici da vide bolničku baraku-maketu prve hirurške poljske bolnice u Dragomancima, udlagu za nogu dr Mihaila Petrovića, nosila, improvizovani aparat – buret za depedikulaciju, sanitetsu dvokolica, od pruća pleteni kreveti, samar za ležećeg i sedećeg bolesnika i drugo.

Broj originalnih predmeta, kako iz zbirki ova tri muzeja, tako i iz privatnih predstavlja poseban kuriozitet ove izložbe.

Najveći deo izloženog muzejskog materijala: medicinske, hirurške i zubarske opreme, apotekarskih posuda, ordenja i povelja, po prvi put se pojavljuju u javnosti.

Izložbu “Srbija 1914 – 1918. Nemojte nas zaboraviti” prati dvojezični srpsko – engleski katalog.

Rad na izložbi je stručno i naučno pomoglo Naučno društvo za istoriju zdravstvene kulture Vojvodine, kao i Pasterov zavod Novi Sad koji nam je ustupio, za izlaganje, predmete iz svoje kolekcije.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay ilustracija