Početna Kultura Izložba “Njih ne smemo zaboraviti” od ponedeljka u Klubu Jevrejske opštine

Izložba “Njih ne smemo zaboraviti” od ponedeljka u Klubu Jevrejske opštine

0

Izložba “Njih ne smemo zaboraviti” slikarke Mirjane Lehner Dragić biće otvorena u ponedeljak, 22. januara, u Velikoj sali Jevrejske opštine Novog Sada, Jevrejska 11/I.

Izložba se organizuje u sklopu obeležavanja godišnjice Novosadske racije, kao i Međunarodnog dana holokausta.

U otvaranju izložbe učestvovaće umetnici Erne Švan-violina i Hilda Švan-klavir.

Otvaranje izložbe je u 18 časova, a postavka se može pogledati do 26. januara.

O autorki:

Mirjana Lehner Dragić rođena je u 1936. u Beogradu. Akademiju primenjenih umetnosti, Grafički odsek, završila je 1963. u klasi profesora Mihajla Petrova. Po završetku studija bavila se ilustrovanjem i opremanjem knjiga, likovno-pedagoškim radom (predavala je opremu knjige i dekorativno pismo u Srednjoj dizajnerskoj školi u Novom Sadu) i slikanjem. Sarađivala je sa brojnim izdavačkim i novinskim kućama.

Status slobodnog umetnika stekla je 1965. Član je ULUPUDS-a od 1970. Dobitnik je nagrade za životno delo ovog udruženja – za stvaralaštvo dugo više od pola veka. Do sada je imala 55 samostalnih izložbi, a učestvovala je i na brojnim grupnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu (Izrael, Grčka, Francuska , Bugarska…).

Niz godina radila je kao saradnik Arheološkog muzeja Srbije, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Vojvođanskog muzeja…Boravila je na više studijskih putovanja u Italiji, Francuskoj, Grčkoj i Izraelu. Slike Mirjana Lehner Dragić nalaze se u brojnim privatnim zbirkama i državnim muzejima i galerijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.

Izvor: 021.rs
Foto: Jevrejska opština Novi Sad