Početna Kultura Izložba “Notr Dam, urbani pejzaž” u Kulturnoj stanici Svilara

Izložba “Notr Dam, urbani pejzaž” u Kulturnoj stanici Svilara

0


Vekovima je katedrala Notr Dam bila jedna od najvećih građevina zapadne civilizacije. Pred njom, prolaznici su stajali opčinjeni, a umetnicima je oduvek predstavljala inspiraciju. Tako je i slikar Milivoj Ljubinković bio nadahnut ovim velelepnim zdanjem, te je odlučio da uplovi u njenu beskrajnu lepotu.

U osam godina, nacrtao je preko sto crteža katedrale Notr Dam, a neke od njih publika će moći da vidi na izložbi „Notr Dam, urbani pejzaž“ koja će biti otvorena 15. aprila u 18 sati u Kulturnoj stanici Svilara, na dvogodišnjicu od ogromnog požara koji je zahvatio parisku katedralu. Izložba će trajati do 10. maja.

Milivoju Ljubinkoviću je, kako kaže, Notr Dam postao predmet interesovanja pre mnogo godina, te je sebi postavio pitanje: Šta čovek koji se bavi likovnom umetnošću drugo da radi nego da uzme da crta i slika?

Jagoda Buić, moja prijateljica, ima stan na ostrvu Sen Luj, sa balkonom koji gleda na poleđinu Notr Dama i ja sam se instalirao na njen balkon, izneo blok i skromna sredstva, jednu tubu gvaša, par ugljenih pastela za crtanje, par četki i to je bio moj pribor sa kojim sam pokušao da taj doživljaj Notr Dama, prenesem na papir. U pitanju je oko osam godina manje-više kontinuiranog rada. Mislim da imam negde preko stotinak radova vezanih za Notr Dam, i ne samo za Notr Dam, nego se sa tog balkona vidi i Panteon, vide se krovovi Sorbone, vidi se Sen Ženevjev, vidi se ta najbliža okolina –  priča Ljubinković.

On dodaje da vremenom, posmatrajući katedralu, ona više za njega nije predstavljala objekat. Postala je subjekat.

Vi nju doživljavate kao nestvaran objekat koji je urađen u čipki od kamena. Sa tim prstima koji drže krovnu konstrukciju, koji drže kompletan brod, sa svim tim detaljima, ona izlazi iz percepcije realnog, i ulazi u jedan doživljaj skoro nadrealnog, pogotovo noću. Ja mislim da uopšte nisam još realizovao taj pravi doživljaj Notr Dama. Prosto, ona mi stalno negde izmiče. Kad uzmem krejon, kad uzmem ugalj, kad uzmem četku i počnem da radim, uvek imam osećaj da me prevazilazi – kaže umetnik.

Izložba „Notr Dam – urbani pejzaž“ prošle godine prikazana je online, takođe 15. aprila, na godišnjicu velikog požara. U večeri 15. aprila 2019. godine, katedralu Notr Dam zahvatila je vatra koja je uništila drveni krov i veliki deo njene unutrašnjosti. Kasnije je potvrđeno da ništa neobnovljivo nije uništeno. Radovi Milivoja Ljubinkovića nastali su pre ovog požara.

Od početka 21. veka, katedralu je godišnje posećivalo oko 14 miliona turista i hodočasnika, što ju je činilo jednom od najposećenijih građevina u celoj Evropi.

Ova izložba realizuje se u organizaciji projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“, i novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji, koji ove godine obeležava svoj 70. rođendan. Kao prateći program izložbe, biće prikazane fotografije i kratki filmovi o radovima na rekonstrukciji katedrale, koje za ovu priliku ustupa Javno preduzeće za restauraciju i obnovu katedrale Notr Dam iz Pariza.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo/Milivoj Ljubinković