Početna Kultura Izložba “O fabrikama i radnicima” predstavljena diplomatskom koru

Izložba “O fabrikama i radnicima” predstavljena diplomatskom koru

0

Sinoć su u Muzeju Jugoslavije, zatim u Muzeju nauke i tehnike predstavnici ministarstva kulture i informisanja, članovi diplomatskog kora u Srbiji i predstavnici drugih kulturnih institucija imali priliku da posete izložbu “O fabrikama i radnicima” koja je ko-autorski poduhvat kustosa ova dva muzeja.

Goste je u Muzeju Jugoslavije pozdravila direktorka Muzeja Neda Knežević.

“Zadovoljstvo nam je što ste sa nama ovde baš u mesecu u kom obeležavamo četvrt veka postojanja muzeja Jugoslavije, jedinstvene ustanove kulture. Muzej je matičan za sva pitanja koja se dotiču ideja, praksi i fenomena koje su dovele do nastanka ali i raspada Jugoslavije. Danas imamo dva izuzetna povoda zbog kojih smo se okupili. Prvo novootvorena izložba “O fabrikama i radnicima” koju realizujemo sa kolegama iz Muzeja nauke i tehnike, a drugi je beogradsko otvaranje izložbe 8. kilometar koja je prvi put predstavljena u paviljonu Republike Srbije na 17.  Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji održanoj 2021. godine” – navela je Knežević.

“Izložba poetičnog naslova „O fabrikama i radnicima“ , nastala u plodnoj saradnji dva muzeja, prenosi posmatrača u neka prošla vremena. U dva komplementarna dela postavke, koji su paralelno priređeni ovde i u Muzeju nauke i tehnike, na nadahnut i zanimljiv način, autori su nam pokazali koliko postindustrijski pejzaži, kompleksi i građevine, kao i nematerijalni aspekti industrijskog nasleđa, imaju značajanu ulogu u kreiranju našeg ličnog ali i kolektivnog identiteta mesta i ljudi” – istakla je pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić prilikom obilaska izložbe u Muzeju Jugoslavije i u Muzeju nauke i tehnike.

Goste je u Muzeju nauke i tehnike dočekao v.d. direktor Zoran Lević.

“Dobrodošli na drugi deo izložbe „O fabrikama i radnicima“ koju su organizovali Muzej Jugoslavije i Muzej nauke i tehnike. Nalazimo se u zdanju koje je bilo druga termoelektrana u Beogradu, tako da je u pitanju industrijski objekat koji i tematski prati aktuelnu izložbu”, naveo je Lević.

Posvećena  industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas izložba može da se prati kroz pet industrijskih lokaliteta koji na paradigmatičan način predstavljaju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima. Posetioci će do 15. februara imati priliku da uživaju u ovoj postavci.