Početna Kultura Izložba o mestima romskih interventnih logora tokom Drugog svetskog rata u MSUV

Izložba o mestima romskih interventnih logora tokom Drugog svetskog rata u MSUV

0

Izložba Valeri Lere pod nazivom “Mesta bez imena (2006-2015)”, biće otvorena u ponedeljak, 25. februara u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Autorka u seriji radova “Mesta bez imena (2006-2015)” istražuje mesta romskih interventnih logora tokom Drugog svetskog rata u Francuskoj i Evropi.

Važnost njenog projekta se ogleda u mogućnosti rasvetljavanja i novog sagledavanja istorije Roma u Evropi, rekontekstualizaciji individualne i kolektivne memorije, te doprinosa koji nova saznanja mogu pružiti savremenim društvenim procesima. Polazište opsežnog istraživačkog projekta je njena lična perspektiva i porodična istorija, koju dalje nadograđuje antropometrijskim slikama i istorijskim dokumentima.

Autorka se bavi analizom samog fotografskog medija, njegove istorijske uloge kao svedočanstva i artefakta potrebnog za rekonstrukciju događaja, kao i ispitivanjem odnosa istinitog i lažnog u ovom procesu i mogućnosti manipulacije informacijama i slikama.

Kustoskinja izložbe je dr Sanja Kojić Mladenov.

Otvaranje izložbe je u 18 časova.

Valeri Lere živi i radi u Orleansu i Berlinu, a u Novom Sadu boravi u okviru rezidencijalnog programa MSUV – Risk change i Novi Sad 2021.

Izložba “Moja umetnost je moja stvarnost – My Art is My Reality”, čiji je deo izložba “Mesta bez imena (2006-2015)”, bavi se ispitivanjem promenljivih pozicija moći, različitih geopolitičkih interesa, menjanja strana i uloga, kroz analiziranje pitanja dokumentovanja istorije, postojanja prikrivenih i zaboravljenih arhiva, te građenja identiteta na osnovu vladajućih stavova i odnosa.

Međunarodna izložba koncipirana je kroz učešće umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Albanije, Izraela i Kanade koji koriste studije slučaja iz prošlosti, arhivsku građu ili lična iskustva kao resurs za njihovu rekontekstualizaciju i novo predstavljanje.

Cilj izložbe je ukazivanje na značaj sećanja na nasilna i traumatična iskustva, ali i važnosti pomirenja i očuvanja zajedništva kroz savremenu umetničku praksu, te ispitivanje pozicije kolektivnog i personalnog identiteta kao promenljive kategorije direktno povezane sa društvenim procesima.

Izložba je pokrenuta kao segment zajedničkog projekta Goethe-Instituta i Instituta français u Hrvatskoj, uz podršku Muzeja moderne i savremene umetnosti iz Rijeke, Galerije Kai Dikhas iz Berlina i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Nakon uspešne prezentacije u Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci tokom novembra – decembra 2018. godine, izložba ima svoju drugu prezentaciju, u nešto izmenjenoj formi, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Izvor: 021
Foto: Promo