Početna Kultura Izložba “Pavle Beljanski: biseri moderne” u Zagrebu produžena do 17. 01. 2016....

Izložba “Pavle Beljanski: biseri moderne” u Zagrebu produžena do 17. 01. 2016. zbog velikog interesovanja publike

0

Zbog velikog interesovanja publike, izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu produžena je do 17. januara 2016. godine.

Kolekcija Pavla Beljanskog_biseri moderne (foto B. Lucic)
Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne od 19. novembra 2015. gostuje u Zagrebu, kao prvo predstavljanje legata Pavla Beljanskog izvan granica Srbije. Ovaj najobimniji izložbeni poduhvat u istoriji novosadskog muzeja publici u Hrvatskoj otkriva jednu od najznačajnijih umetničkih zbirki na prostoru bivše Jugoslavije. Postavka obuhvata 80 odabranih umetničkih dela od 30 autora, među kojima su Nadežda Petrović, Kosta Miličevič, Sava Šumanović, Marko Čelebonović, Risto Stijović, Sreten Stojanović, Petar Lubarda, Milo Milunović, Kosta Hakman i drugi najznačajniji predstavnici modernizma prve polovine XX veka. Autori izložbe su dr Jasna Jovanov i dr Zvonko Maković.
Posebno mesto na izložbi zauzimaju slika Marina Tartalje Mladi diplomata koja se smatra presudnom za orijentaciju Pavla Beljanskog u sakuplanju dela nacionalne umetnosti, kao i remek-delo Vlaha Bukovca Velika Iza, na osnovu kojeg je ustanovljena Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Pojedina dela iz kolekcije Pavla Beljanskog i ranije su učestvovala na značajnim međunarodnim izložbama između dva svetska rata i retrospektivnim postavkama jugoslovenskog slikarstva posle Drugog svetskog rata.
Ova praksa nastavljena je do danas, te kolekcija kontinuirano dobija potvrdu svoje аntologijske vrednosti ukazujući na najviše domete, kosmopolitizam i evropski kontekst kulturnih zbivanja u regionu prve polovine XX veka.
Za vreme trajanja izložbe u Zagrebu, u Spomen-zbirci je predstavljen reprezentativan izbor dela iz zagrebačke Moderne galerije na postavci Miroslav Kraljević i sledbenici (03.12.2015 – 21.02.2016), koju je do sada posetilo oko 2000 ljudi. Autor izložbe je dr Zvonko Maković.
Istovremenim prikazivanjem najviših dometa iz kolekcije Pavla Beljanskog i Moderne galerije Zagreb naglašena je osnovna ideja autora izložbi o komparativnom pristupu u sagledavanju stvaralaštva na jugoslovenskim prostorima između dva svetska rata.
Realizaciju celokupnog projekta su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklada „Hrvatska kuća – Croatia House“, Nacionalni komitet ICOM-a Srbije i medijski pokrovitelji Color Press Group, RTS, RTV Vojvodine, Politika, Dnevnik, SeeCult, Breakfast portal, Art magazin, Časopis Prosvjeta i i druge medijske kuće.