Početna Kultura Izložba plakata “Tolerancija” u Prolazu Pavla Šosbergera

Izložba plakata “Tolerancija” u Prolazu Pavla Šosbergera

0

Izložba plakata “Tolerancija” biće otvorena u ponedeljak, 21. septembra, u Prolazu Pavla Šosbergera kod Sinagoge.

Izložba je nastala kao rezultat angažmana umetnika-aktiviste i grafičkog dizajnera Mirka Ilića, čijem pozivu na saradnju se odazvalo više od 150 umetnika širom sveta koji su kreirali svoja originalna grafička rešenja na temu tolerancije, svako iz svoje lične i društvene pozicije i kulturnog konteksta.

Na taj način, svaki od plakata na svojstven način afirmiše vrlinu tolerancije koja počiva na uverenju da su svi ljudi jednaki u dostojanstvu i pravima, dok istovremeno svedoči da je ova istina uvek krhka i nesigurna, dokle god su ljudske sudbine određene društvenim razlikama i na njima zasnovanom isključivanju i diskriminaciji.

Tolerancija, zbog toga, nije samo moralna dužnost, to je takođe politički i zakonit zahtev. Sa tom porukom, izloženi plakati se obraćaju pozivom na refleksiju i odgovornost, podsećajući nas na lični i zajednički gubitak slobode i dostojanstva, koji se događa svaki put kada se otvorenost, dijalog i prihvatanje drugog i drugačijeg povlače pred neznanjem, strahom i predrasudama.

Izložba je imala više od 60 postavki u 29 zemalja i do sada ju je videlo više od 150.000 ljudi.

Biće otvorena danas u 18h, a trajaće do 20. oktobra. Postavka će moći da se vidi na dve lokacije, u Prolazu Pavla Šosbergera i u Omladinskom centru CK13.

Izvor: 021
Foto: CK13