Početna Kultura Izložba “Plakati Solidarnosti 1981 – 1989” u Novom Sadu od 23. februara

Izložba “Plakati Solidarnosti 1981 – 1989” u Novom Sadu od 23. februara

0

plakati solidarnostiNovosađani će u periodu 23 – 28.02.2016. u Arhivu Vojvodine imati priliku da posete izložbu pod naslovom “Plakati Solidarnosti”, u organizaciji Ambasade Poljske i Color Press Grupe, koja sadrži 30 plakata koji su nastali u periodu 1980 – 1989. godine, u vreme važnih promena u Poljskoj.

Izložba “Plakati Solidarnosti” iz perioda je nesvakidašnja zbirka radova koji se izdvajaju neverovatnom jačinom umetničkog izraza, emotivnim nabojem i jednostavnošću grafičkih formi. Ona je istovremeno i umetnički dokument vremena u kojem je rođena Solidarnost, perioda vanrednog stanja u Poljskoj, kao i ondašnje svakodnevnice i društveno-kulturnih promena koje su tada dešavale u Poljskoj. Autor izložbe je Narodni centar za kulturu u Varšavi.

Svečano otvaranje izložbe je 23. februara od 19h u Arhivu Vojvodine, Dunavska 35, a na otvaranju će govoriti Hana Dalevska-Grenj, otpravnica poslova Ambasade Poljske u Srbiji, Slaviša Grujić, sekretar za kulturu i informacije Vlade Vojvodine i Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe.