Početna Kultura Izložba “Pojam kontinuiteta u savremenom srpskom stvaralaštvu” pred Novosađanima

Izložba “Pojam kontinuiteta u savremenom srpskom stvaralaštvu” pred Novosađanima

0
Petar Lubarda, Konjanik, ulje na lesonitu, 34,2x45,5 (1967)
Petar Lubarda, Konjanik, ulje na lesonitu, 34,2×45,5 (1967)

Izložba “Pojam kontinuiteta u savremenom srpskom stvaralaštvu”, na kojoj su predstavljena neka od najvećih dela savremene srpske umetnosti, otvorena je u subotu u Kulturnom centru grada. Ovaj autorski projekat istoričarke umetnosti Biljane Jotić, imao je za cilj da kroz dela najistaknutijih slikara prikaže postojanje aspekta kontinuiteta. Prisustnim kolegama, kolekcionarima, umetnicima i predstavnicima medija, pored organizatorke izložbe, obratili su se i istoričar umetnosti Nikola Kusovac, slikari Mihajlo Đoković Tikalo, Milan Tucović, Slavko Krunić i Marijana Oro.

Milan Tucović, Ispred grada, akvarel, 56x76 (2015)
Milan Tucović, Ispred grada, akvarel, 56×76 (2015)

Kada bismo tražili suštinsku odliku naroda sa ovih prostora, mogli bismo zaključiti da ti narodi nisu uspeli sačuvati nasleđe. Ipak, to što su nam stalno delili packe, rušili šta smo gradili, stvorilo je izvrsne umetnike koji su ostavili dubok trag u slikarstvu. Mi smo narod diskontinuiteta, ali za sve na svetu postoji alternativa. U ovom slučaju to je kontinuitet – rekao je na početku razgovora Kusovac, dodajući da je za njega umetnost ono što traje i odoleva vremenu.

Nikola Graovac, Kuća i drvo u predelu, ulje na platnu, 22x34 (deveta decenija XX veka)
Nikola Graovac, Kuća i drvo u predelu, ulje na platnu, 22×34 (deveta decenija XX veka)

Na izložbi su predstаvljenа delа iz kolekcije Beoart-liveart gаlerije, umetnika Stojаna Arаlice, Milаna Konjovića, Mila Milunovića, Petra Lubаrde, Nikole Grаovca, Brаnka Stаnkovića, Brаnka Filipovića, Aleksаndra Jeremića, Milića od Mаčve, Nаde Novаković, Milivoja Novаković a Kаnjoša, Ljubodrаga Jаnkovića, Mihаjla Đokovia Tikаla, Milice Petrović, Aleksаndra Cvetkovića, Milаna Tucovića, Vlаdimira Dunjića, Slаvka Krunića, Tanje Bаbić, Petra Mošića, Vojislаva Rаdovаnovića, Mаrijаne Oro i Gаle Čаki.

Vladimir Dunjić, Crna mačka, ulej na paltnu, 40x35 (2015)
Vladimir Dunjić, Crna mačka, ulej na paltnu, 40×35 (2015)

Prema rečima slikara Milana Tucovića, sliku ne stvara jedna osoba, pa je tako i izložba u Kulturnom centru dokaz da je zajedničkim snagama stvaraoca moguće ukazati na umetnost, a posebnu podršku treba pružiti mladim kolegama slikarima.

Slike postoje zato što ih zajedno pravimo. Ja mogu napraviti sliku, ali bez kustosa, istoričara umetnosti, kolekcionara, to nema puni smisao. Zato kažem da je dobar kustos neko ko postavi sliku jednog Save Šumanovića, na isti zid pored slike mladog autora – izjavio je Tucović.

Stojan Aralica, Motiv iz Istre, ulje na kartonu, 72,5x51 (1972)
Stojan Aralica, Motiv iz Istre, ulje na kartonu, 72,5×51 (1972)

Projekat “Pojam kontinuiteta u savremenom srpskom stvaralaštvu”, nastao je delom i kao znak obeležavanja dugogodišnje saradnje Beoart-liveart galerije i Kulturnog centra Novog Sada, odnosno privatnog sektora i institucije. Fokus je stavljen na samo određeni deo umetnika i njihovih dela, a ne na opšte sagledavanje savremene srpske likovne scene.

Slavko Krunić, Knjiški moljac, ulje na platnu, 75x64 (2013)
Slavko Krunić, Knjiški moljac, ulje na platnu, 75×64 (2013)

Autor: Maja Guzijan
Foto: Promo