Početna Kultura Izložba “Pojam vremena” Slobodana Bodulića u SULUV-u

Izložba “Pojam vremena” Slobodana Bodulića u SULUV-u

0

Izložba “Pojam vremena” Slobodana Bodulića biće otvorena večeras u 20 časova u Galeriji SULUV-a i trajaće do 9. juna 2023. godine. Izložbu će otvoriti Snežana Subić.

“Asamblaži na izložbi imaju snagu simbola, a izdvojeni i ugrađeni objekti u reljefu asamblaža svoje izvorno poreklo u prirodi. Sakupljeni objekti i elementi nisu zamena za neku stvar, oni su sama stvar, namerno uzeta iz prirode. Zato ovi prirodni elementi imaju poseban značaj, izražen organizovanom estetikom, predstavljen likovnim jezikom, u mediju reljefa. Taktilna vrednost elemenata u asamblažu obogaćuje vizuelni doživljaj prirode. Sada su delovi prirode, kamnčić, grančica, venčić, kost, postali simboli istine. Sloboda sa Dušom je kraj i početak stvaranja istine u prirodi i asamblažu, sa prirodom koju je izabralo oko a ugradila uzbuđena ruka. Sa ponuđenim crtežima na izložbi, paralelno se razvija isitna, kao nosilac suštine asamblaža. U crtežu se jednostavnije analizira linija, koja će na kraju u reljefu asamblaža postati završni izraz likovne poruke.
Crteži su vajarski dnevnik kao svedočanstvo razmišljanja i istraživanja iz dana u dan, estetskom zabeleškom. Beležio sam i zamišljao prirodne elemente da bih došao do vizuelno-taktilne predstave asamblaža. Vajarske beleške, sa više varijanti, čine da se asamblaž od konkretnih oblika iz prirode učvrsti i vizuelno stabilizuje. Sve što bih sakupio iz prirode sa estetskim razlogom, planiram ciljano kroz crtež da ugradim u asamblaž.
Crteži su likovni izraz kao realna istina, dnevnik dokument, a ne iluzija o vremenu i prirodi. Skice i asamblaži su kreativan i racionalan proces, da na kraju postanu estetski objašnjena nova stvarnost. Ideja, talenat i kreativno nadahnuće su nadogradnja, koja podstiče stvaralački proces da bi se umetničko delo napravilo. Takvom transformacijom vizuelnog i materijalnog sveta u asamblažu, u svet stvari i oblika umetničkog karaktera, želim da publika konkretno prihvati stvarnost”
, zapisao je autor.

Slobodan Bodulić Razdel rođen je 28.3.1945. u Čačku. Višu pedagošku školu završio je u Novom Sadu, Akademiju umetnosti i magistraturu iz vajarstva završio u Beogradu, u klasi profesora Miše Popovića. Član je SULUV-a i Likovnog kruga.

Izvor: rtv.rs
Foto: SULUV