Početna Kultura Izložba povodom 150 godina od objavljivanja prvog broja “Matice”

Izložba povodom 150 godina od objavljivanja prvog broja “Matice”

0

matica-srpska

Povodom 150 godina od objavljivanja prvog broja lista “Matica”, Biblioteka Matice srpske pripremila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Autorke postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović, a izložba se može pogledati do 30. marta u javnom katalogu Biblioteke.

Matica, list za književnost i zabavu, izlazio je tri puta mesečno od oktobra 1865. do juna 1870. godine. Pokrenula ga je i izdavala Matica srpska, a uređivao Antonije Hadžić. Uređivačka politika Matice bila je usmerena uglavnom ka književnosti, ali su se na njenim stranama mogli naći prilozi iz istorije, prirodnih nauka, prava, kao i tekstovi o dešavanjima u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu.

Uz autorske tekstove, prevode i prepeve u Matici su objavljivane narodne pesme i pripovetke, basne, zagonetke, prikazi knjiga, beleške, nekrolozi, informacije iz kulturnog života. U svakom broju nalazio se podlistak (Glasnik, Smesice, Književne beleške, Srpsko narodno pozorište i drugo), kao i tekuća bibliografija srpskih knjiga.

Poslednji broj lista izašao je 30. juna 1870. godine, a ugašen je kad je u Novom Sadu pokrenuta Mlada Srbadija, list Ujedinjene omladine srpske, koji je, prema mišljenju uredništva Matice, “od prilike isti zadatak imao” i kome je Matica “prepustila” svoje saradnike i pretplatnike.

Izvor: 021.rs