Početna Kultura Izložba “Predstave čoveka” 15. marta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izložba “Predstave čoveka” 15. marta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izložba “Predstave čoveka” biće otvorena u sredu, 15. marta u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

U pitanju su remek dela srpskog modernizma iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci.

Autor postavke koja se prema izboru tema, slikarskih tehnika, vremenu nastanka i pre svega zastupljenim autorima nadovezuje na dela iz kolekcije Pavla Beljanskog je istoričarka umetnosti dr Ana Milošević.

Izložba Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci predstavlja izbor portreta, aktova, figura i kompozicija, radova srpskih i jugoslovenskih umetnika među kojima su Paja Jovanović, Uroš Predić, Leon Koen, Marko Murat, Milan Milovanović, Natalija Cvetković, Beta Vukanović, Zora Petrović, Petar Dobrović, Milan Konjović, Jovan Bijelić, Sava Šumanović i drugi.

Koncept postavke bavi se predstavom čoveka koja se vekovima nalazila na vrhu hijerarhije slikarskih tema. U modernoj umetnosti ona postaje, sa jedne strane, poligon na kome se rešavaju čisto slikarski problemi, dok sa druge, svedoči o novoj ulozi čoveka u društvu.

Na delima iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, nastalim u vremenu od početka do pedesetih godina XX veka, može se prepoznati ova aktivna, društveno i socijalno angažovana uloga, kao i odnos prema okruženju.

Izložba će trajati do 4. maja, a u okviru pratećeg programa biće održano autorsko tumačenje postavke. Tom prilikom istoričarka umetnosti dr Ana Milošević, pružiće detaljniji uvid u vremenski i prostorni okvir u kome se formirala Zbirka srpskog slikarstva prve polovine 20. veka.

Izvor: 021