Početna Kultura Izložba radova nordijskih staklara do 20. aprila u Muzeju Vojvodine

Izložba radova nordijskih staklara do 20. aprila u Muzeju Vojvodine

0

Izložba “Dodir stakla”, koja predstavlja radove poznatih nordijskih umetnika, sinoć je otvorena u Muzeju Vojvodine i u narednih mesec dana će ugostiti sve željne da se upoznaju sa veštim rukama staklara i oštrim okom umetnika.

Autorka izložbe je Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara u Zagrebu, a kustos izložbe u Novom Sadu je Aleksandra Stefanov, istoričarka umetnosti Muzeja Vojvodine.

Ovim povodom Novi Sad je posetila i zamenica ambasadora Norveške u Srbiji Janike Bain i za 021.rs rekla da je ovo samo deo saradnje između Srbije i nordijskih zemalja, a na polju umetnosti. Ona je pozvala sve Novosađane da posete Muzej Vojvodine i otkriju kako su nastala umetnička dela od stakla.

Autorka izložbe Lada Ratković Bukovčan poručila je da staklo, oblikovano u predmete svakodnevice, uvek iznova zadivljuje i stapa se nesumnjivim vrhuncima dizajna koji su od polovine prošlog veka satkali jasan korpus nordijskog dizajna.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić poručio je da ova izložba prikazuje izvanrednu i negovanu oblast umetnosti u staklu nordijskih majstora i dizajnera.

“Stvarajući fantazmagorične kreativno nadahnute umetničke komade, koji se uzdižu iznad svakodnevnice svojom snagom i lepotom, govore nam o optimizmu i radosti života. Gledajući kroz staklo, u iščekivanju svetlosnog znaka, hvatamo kodove transparentne magične tvari, čovekovu uzvišenost i beskrajnu lepotu”, poručio je on.

Izložbu su, u saradnji s Muzejem Mimara iz Zagreba, Muzejem primenjene umetnosti iz Beograda i Muzejem Vojvodine iz Novog Sada, organizovale ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske s ciljem da promovišu nordijsko staklo, dizajnere i proizvođače, prikazujući istovremeno saradnju nordijskih zemalja u umetničkom stvaralaštvu.

Izložba se sastoji od 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklara i studija koji su većinu svojih dela ostvarili kroz saradnju s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Njihova proizvodnja je plod veštine i znanja majstora staklara, a mnogi od tih umetnika sami izrađuju svoja dela.

Izložba će biti otvorena do 20. aprila.

Radno vreme Muzeja Vojvodine je od utorka do petka od 9 do 19 sati, a vikendom od 10 do 18 sati.

Autor: 021.rs
Foto: Pokrajinska vlada